Българската федерация по вдигане на тежести (БФВТ) продължава да няма договор за финансиране с Министерството на младежта и спорта (ММС). Причината са задължения на централата към Националната агенция за приходите и ММС. И участието на българските щангисти на олимпиадата в Париж е под въпрос заради финансови задължения към международни организации.

Това се разбра от съобщение на ведомството днес. По повод олимпиадата обаче оттам посочват, че са намерили решение, което предстои да обявят.

Редът за финансово подпомагане изисква от кандидатите да нямат публични задължения към държавата, освен ако е допуснато разсрочване или отсрочване на задълженията, както и да нямат неизпълнени задължения към ММС по договори, чийто срок за изпълнение е изтекъл. Справка от 15 май в НАП показва, че БФВТ има задължения към НАП, а в ММС не е постъпвало споразумение от страна на федерацията за разсрочване или отсрочване на задълженията. 

Към днешна дата не са изплатени и средства в размер на 108 639 лв. по споразумение за разсрочено плащане с ММС, както и 4401,31 лв. за наеми и консумативи.

В края на 2023 г. е назначена проверка за цялостното състояние на БФВТ и на документите за разходване на средства, предоставени от ММС за 2023 г. Към момента е установена неусвоена сума в размер на  86 208,83 лв. по предоставените отчети, която също следва да бъде възстановенa, посочват от Министерството.

Въпреки ситуацията с Федерацията, 20 клуба по вдигане на тежести са одобрени за финансово подпомагане по Програмата за развитие на спортните клубове за 2024, като предстои подписването на договорите в най-кратък срок. 

Тримата щангисти с олимпийски квоти Карлос Насар, Божидар Андреев и Иван Димов ще бъдат напълно обезпечени, тъй като нормативната уредба на ММС позволява целево финансиране на състезатели с визи. Към момента проекти са предоставили клубовете на двама от тримата състезатели.