Ден след като Open AI обяви новата версия на своя изкуствен интелект - ChatGPT-4o, техногигантът Google представи нова концепция - по-ефективен и лек изкуствен интелект, вариант на техния Gemini - версия 1.5 Flash.

Според компанията все повече компании искат гъвкави модели с изкуствен интелект, които не само могат да бъдат адаптирани лесно към конкретни задачи, но и които не искат толкова ресурси.

ChatGPT 4 Turbo например е сред най-мощните на пазара, но изисква сериозна изчислителна мощ. Затова и за него е нужно да се плаща месечна такса (а предишният GPT-3.5 е достъпен с някои ограничения за всички). GPT-4o обещава същата производителност на половин цена, но пак е доста тежък.

Но компаниите, които се нуждаят от свои инструменти, имат нужда да могат и да ги ползват на свой хардуер. А това е изключително скъпо удоволствие, особено при ръста на цените на графичните карти.

Затова от Google са избрали друг подход - вместо да се сблъскват с пионерите от Open AI само в надпревара по функционалност, от техногиганта представят модел, който е далеч по-бърз и евтин. Gemini 1.5 Flash може да обобщава разговори, да надписва изображения и видеоклипове и да извлича и обработва данни от големи документи и таблици.

"Чухме от разработчиците, че искат нещо по-бързо и дори по-рентабилно", каза на конференцията Google I/o главният изпълнителен директор на Google DeepMind Демис Хасабис.

Очаква се, че в близко бъдеще все повече ще се набляга не на универсалните езикови модели, които могат по много от всичко, а на тясно специализираните - и Google иска да заеме тази ниша, тъй като OpenAI все още има сериозно предимство.

Същевременно Google предлага и "тежка артилерия" - Gemini 1.5 Pro, който може да се справи с по-тежките задачи, но на по-висока цена. За разлика от OpenAI, които работят с месечна такса, Google Gemini е на кредитна система - по-тежките задачи струват повече кредити.

Скоро ще дойде и Gemini Nano, който ще е първият AI, работещ на хардуера на смартфон - следващия Google Pixel.