Крал Чарлз Трети представи лично в Бъкингамския дворец портрета си, дело на художника Джонатан Йео. Монархът е изобразен на картината върху яркочервен огнен фон в униформа на уелската гвардия и кръжаща над рамото му пеперуда.

Това е първият му официален портрет след коронацията на 6-и май миналата година.

Роденият на 14 ноември 1948 г., Чарлз Трети е най-голямото дете на покойните кралица Елизабет II и принц Филип. Сред титлите, които той е носил, е и Принц на Уелс. 

Портретът е бил поръчан през 2020 г. по повод предстоящата след две години 50-годишнина от членството на тогавашния принц в благотворителна организация.

"Когато започнах този проект, Негово Величество Кралят бе все още Негово Кралско Височество Принцът на Уелс. И подобно на пеперудата, която нарисувах, рееща се над рамото му, този портрет се разви, така както се промени и ролята на обекта в нашия обществен живот ", коментира художникът.

Авторът на картината Джонатан Йео е рисувал преди това фигури като Дейвид Атънбъро, Никол Кидман, Денис Хопър, Идрис Елба, Тони Блеър и Дейвид Камерън. Сред клиентите на художника са и принц Филип и Камила.

Джонатан Йео разказва, че след коронацията езикът на тялото на Чарлз Трети се е променил.

Между 16 май и 14 юни портретът ще бъде изложен в галерия "Филип Молд" в Лондон.

Публичното събитие идва на фона на многобройните медийни публикации за диагностицирането на британския монарх с рак, за което бе официално съобщено през февруари.