Нидерландските партийни лидери днес постигнаха споразумение за формирането на дясно правителство, съобщи крайнодесният политически лидер Герт Вилдерс, цитиран от Ройтерс и БТА. Това стана почти шест месеца след изборната победа на Вилдерс, който каза, че няма да бъде министър-председател.

"Имаме споразумение между партньорите", каза той.

Парламентарните групи на четирите партии сега ще трябва да отговорят на споразумението, преди то да бъде финализирано по-късно през деня, каза Вилдерс. Това открива перспективата още една страна от Европейския съюз да се ориентира към крайната десница седмици преди изборите в целия ЕС, посочи Асошиейтед прес.

Вилдерс изтъкна, че самият той няма да бъде министър-председател, тъй като личността му остава твърде крайна за коалиционните му партньори, но неговата Партия на свободата ще бъде движещата сила в коалицията.

Тъй като крайнодесните и популистките партии вече са част от или ръководят половин дузина правителства в 27-членния блок, те изглежда са в позиция да постигнат значителни резултати на изборите за ЕС от 6 до 9 юни.

За момента не е ясно кой ще стане премиер.

"Това все още е от решаващо значение. Ако искате едно правителство да успее, трябва да имате министър-председател, който да обединява", каза Питър Омцихт, лидер на центристката партия "Нов обществен договор".

Дясноцентристката Народна партия за свобода и демокрация на досегашния министър-председател Марк Рюте и популисткото Фермерско-гражданско движение участваха в коалиционните преговори.

По-рано днес Вилдерс каза, че денят може да стане "исторически", ако партията му най-сетне бъде допусната в правителството. Преди десетилетие тя подкрепи правителство на малцинството, но не беше част от него.

Партията на свободата на Вилдерс спечели 37 места в 150-местната долна камара на нидерландския парламент, а четирите партии заедно имат комфортно мнозинство от 88 места.

След две десетилетия в опозиция Вилдерс изглежда имаше шанс да оглави управлението на страната, дълго време известна с толерантното си общество, но той се оттегли в интерес на прокарването на повечето от програмите си.

От Финландия до Хърватия твърдолинейни десни партии са част от европейските управляващи коалиции, а крайнодесни или популистки премиери ръководят Унгария, Словакия и Италия.