Герт Вилдерс, чиято крайнодясна Партия на свободата шокира Нидерландия, като завърши на първо място на парламентарните избори в края на миналата година, призна, че няма да си изпълни дългогодишната мечта - да стане премиер.

Причината - потенциалните коалиционни партньори не го подкрепят.

"Мога да стана министър-председател само ако всички партии в коалицията се съгласят. Не е такъв случаят. Искам дясно правителство. По-малко убежища и миграция. Нидерландците да са първи. Любовта ми към моята страна и избирателите е по-голяма и по-важна от собствената ми позиция", жертвоготовно обяви ултранационалистът в Х.

В по-късна публикация той увери, че "все пак ще стане министър-председател на Холандия" някой ден.

"С подкрепата на още повече нидерландци. Ако не утре, то вдругиден. Гласът на милиони нидерландци ще бъде чут!"

На изборите през ноември популистката му Партия на свободата спечели 37 места – много над предизборните прогнози, но доста под необходимото мнозинство в 150-местния парламент. Все пак Вилдерс виждаше възможност да застане начело на следващото правителство на страната чрез преговори с трима потенциални десни съюзници.

Още от самото начало обаче те отказаха да приемат някои от по-екстремните обещания на Вилдерс, сред които имаше и антиконституционни мерки - забрани на джамии, Корана и ислямските забрадки, както и референдум "Некзит" за напускане на ЕС (в миналото Вилдерс е настоявал и за изключването на Румъния и България от ЕС). Въпреки това най-големият потенциален партньор и трета по размер партия (20 места в нидерландския парламент) - Новият обществен договор - обяви миналия месец, че няма да влезе в официална коалиция с Партията на свободата. По това време местният вестник "Алгемен Дагблад" обяви, че духът на преговорите е изпълнен с "отрова, взаимни снайперистки нападки и клюки".

"Капитулацията" на Вилдерс идва дни, след като се появиха спекулации, че все пак е осъществен пробив на разговорите, който може да доведе до съставяне на технократско правителство. Нидерландската държавна телевизия съобщи, че четиримата потенциални партньори - Партията на свободата, Народната партия за свобода и демокрация (групата на бившия премиер Марк Рюте), популисткото Движение фермер-гражданин и Новият обществен договор - обмислят сценарий, при който партийните лидери да останат в парламента и да не участват в новото правителство. Вместо това идеята е да бъде назначен "извънпарламентарен" кабинет от независими опитни политици и експерти във външната политика, които да работят в тясно сътрудничество с парламента.