Скали се свлякоха и блокираха едно от трите платна на южния склон на Прохода на Републиката. Срутището е станало пред очите на шофьори, които подадоха сигнал до Нова тв.

От АПИ съобщиха, че временно движението по път II-55 Велико Търново - Гурково /проход "Република"/ се осъществява двупосочно в една лента поради почистване на пътното платно от паднали камъни. Трафикът се регулира от "Пътна полиция".

Шофирането в района трябва да се извършва с повишено внимание, тъй като пътят е обозначен и с колчета срещу изпреварване. 

Любопитно в случая е, че преди около 3 седмици - на 22 април се разрази скандал, след като зрители пратиха до  телевизиите кадри как тече "ремонт" именно в Прохода на Републиката. Възмутен шофьор пусна в социалните мрежи видеа как работници изрязват асфалт от пътното платно и вместо да го товарят и извозват, директно го изхвърлят извън предпазните огради в деретата до пътя. От разпространеното видео се вижда, че машината, която фрезова стария асфалт, директно го изсипва в дерето. 

От държавната АПИ, която би трябвало да е инвеститор, адвокатстваха на фирмите-изпълнители че при фрезоването на асфалта, движението на автомобили е било спряно изцяло и служителите не изчакали предвиденото превозно средство, което събира фрезования материал. 

Само преди дни по т. нар. магистрала "Струма" край Перник рухна бетонна подпорна стена. От АПИ отново бяха на страната на усвоителите на средства, като излязоха с обяснението, че тя била на "цели" 14 години и че теренът е труден.