През 2016 година Кимия Ализаде написа история, като стана първата жена от Иран, която печели медал от олимпийски игри. Сега, осем години по-късно, след много трудности и раздяла с родната си страна, тя отново се цели в медалите на олимпийския турнир по таекуондо, но този път в златото.

В Рио Ализаде спечели бронз в категория до 57 килограма. Четири години по-късно тя напусна Иран, а на Олимпиадата в Токио участва от квотата на отбора на бежанците. В Париж 25-годишната спортистка ще представя новата си родина - България, пише Ройтерс в свой материал за новата европейска шампионка в таекуондото, цитиран от БТА.

"Разбира се, че е трудно, когато напуснеш родната си страна. Срещаш се с много нови неща, включително нов език, нова култура и нови хора. Всеки нов старт е труден. Аз трябваше да започна всичко отначало и трябваше да се адаптирам. Беше трудно, но успях да продължа и да следвам мечтите си", заяви таекуондистката.

В Токио тя се размина с медалите, но в Париж е решена отново да стигне до почетната стълбичка.

"Както всеки друг атлет, така и аз се целя в златния меда в Париж, който е нашата основна цел. Всеки ден се будя с мисълта за това отличие и се опитвам да давам всичко от себе си, за постигането на тази цел. Получаването на българско гражданство е една допълнителна мотивация за мен. Сега всичко е по-лесно, но и отговорността е още по-голяма. Но това ми харесва", добави Ализаде.

Тя признава, че е имала оферти и от други държави като Белгия и Нидерландия, но сърцето ѝ е подказало да избере България.

"Тук се почувствах като у дома. Много ми хареса топлото посрещане, което ме накара да се чувствам много комфортно. Усетих, че тук е моят втори дом. Искам да представям България на състезания", каза още тя.

Ализаде бе попитана и за това как се чувства, когато трябва да срещне друга състезателка от Иран. Такова нещо вече се случи на Олимпийските игри в Токио и не е изключено да се повтори в Париж.

"Чувството в Токио беше много странно, защото там се бих с Нахид Киани, която беше моята най-добра приятелка и моя съквартирантка. Не мога да опиша с думи това, което чувствах тогава. Но такава е играта, това са нейните правила. Всеки атлет се опитва да представи страната си по най-добрия начин", обясни родената в Кередж спортистка.

За жените в Иран Ализаде бе герой,когато през 2016 година спечели медал. Тя обаче бе принудена да напусне страната заради увеличаващите се репресии срещу жените. Сега тя мечтае да вдъхновява жените както в Иран, така и в България, където стана първата таекуондистка с олимпийска квота.

"Да бъдеш модел за подражание не е никак лесно. Това е голяма отговорност. Много млади хора те гледат и те виждат това, което правиш и което казваш. Те искат да следват твоя път. Така че не е лесно. Затова аз винаги мисля как да направя нещата правилно и как да ги покажа по правилния начин", завърши Ализаде, която преди броени дни завоюва европейската титла.