Световната звезда в таекуондото Кимия Ализаде получи български паспорт и ще може да се състезава за България на Олимпийските игри в Париж през лятото. Това съобщи БФ по таекуондо, която представи медалистката от Рио 2016 в края на март.

 Кимия Ализаде се сдоби със световна слава - и извън спорта, в началото на 2020 г., когато напусна Иран и избяга в Германия. Тя обяви тогава, че ѝ омръзнало да бъде "използвана за пропагандни цели", "да живее сред лицемерие, лъжи и несправедливост". Малко по-късно Би Би Си я нареди сред 100-те най-влиятелни личности в света. 

Кимия получи оферти от няколко страни, а в Токио 2020 (през 2021 г.) участва със статут на бежанка в сборен тим. Години по-късно се озова в България, след като шефът на таекуондото в България Слави Бинев води дълга битка да я привлече.

За първи път в историята на този спорт ще имаме участник на най-големия спортен форум. А първото изпитание за Ализаде ще бъде европейското първенство, което ще се проведе в началото на месец май в Белград.

Ръководството на БФТ изказва огромна благодарност към всички институции, които бяха ангажирани с изкарването на необходимите документи. По този начин те показаха, че милеят за българския спорт, посочват от федерацията.

Кимия Ализаде е първата жена в историята на Иран, която печели медал на Олимпийски игри - бронз в Рио в категория до 57 кг.

Тя дебютира в България през март, когато се включи в турнира "Рамус Оупън", но изненадващо остана със сребърно отличие. 23-годишната таекуондистка се оттегли от  финала в кат. 62 кг и първото място зае канадката Леонарда Андрик.