Следвоенните планове на израелския премиер Бенямин Нетаняху за ивицата Газа бяха публично оспорени от неговия министър на отбраната, който заяви, че ще се противопостави на всяко дългосрочно военно управление на Израел в палестинския анклав, предават Ройтерс и БТА.

Телевизионното изявление на военния министър Йоав Галант е най-отчетливата проява на несъгласие на висш израелски представител с Нетаняху, откакто започна конфликтът в Газа, отбелязва Ройтерс.

В отговор Нетаняху намекна, без да назове изрично Галант, че пенсионираният адмирал се "оправдава" затова, че все още не е унищожил „Хамас“ в конфликта, навлязъл в осмия си месец.

Нетаняху обаче скоро беше атакуван и от друг член на собствения си военен кабинет – центриста и бивш генерал Бени Ганц, единствения член с право на глас, освен Нетаняху и Галант. Ганц заяви, че министърът на отбраната „е казал истината".

Макар да подкрепя целите на правителството на Нетаняху за победа над „Хамас“ и връщане на останалите заложници, отвлечени при атаката на палестинската ислямистка групировка от 7 октомври, Галант каза, че тези цели трябва да бъдат допълнени чрез полагане на основите за алтернативно палестинско управление.

„Трябва да разрушим управленските способности на „Хамас“ в Газа. Ключът към тази цел са военните действия и установяването на управленска алтернатива в Газа“, изтъкна Галант.

„При липса на такава алтернатива остават само две негативни възможности: управление на „Хамас“ в Газа или израелско военно управление в Газа“, каза още Галант, като отбеляза, че ще се противопостави на последния сценарий и призова Нетаняху официално да се откаже от него.

Галант каза, че от октомври се е опитвал да популяризира план за създаване на "невраждебна палестинска алтернатива на управление", противопоставяйки я на „Хамас“.

Форматът на предварително обявената пресконференция на Галант, предавана на живо от израелската телевизия и радио, наподоби предупреждението на Галант от март миналата година, че прокарваната от Нетаняху съдебна реформа застрашава сплотеността на армията, отбелязва Ройтерс.

Тогава Нетаняху обяви, че Галант ще бъде уволнен, но отстъпи под натиска на улични демонстрации. Някои анализатори на отбраната смятат, че прогнозата на Галант се е потвърдила чрез способността на „Хамас“ да изненада израелските сили няколко месеца по-късно.

Попитан вчера дали се притеснява, че може отново да бъде отстранен, Галант каза:

„Не обвинявам никого. Вярвам, че в една демократична страна е уместно за човек, особено за министъра на отбраната, който изразява позиция, да го направи публично."