Бившият министър на финансите Симеон Дянков заяви, че към момента България не отговаря на критериите за влизане в еврозоната.

Той даде като пример средногодишната инфлация, която е над 5 процента. Целта, обявена от Европейската централна банка (EЦБ), е за 2 % на година средносрочно. 

"Миналата и по-миналата година стигахме до инфлация от близо 20 % на година", каза Дянков, като коментира, че на този фон тенденцията е положителна. Но все пак България се движи в правилната посока по-бавно от желаното.

Финансистът направи прогноза, че вероятно през ноември, декември и януари следващата година страната ще успее да покрие изискванията за инфлация. Според него реалистичният сценарий за приемане на еврото е 2026 г., при наличие на редовно правителство и адекватна информационна кампания.

"Не сме готови все още", посочи той и припомни, че България е попаднала в края на миналата година в списъка за пране на пари на Специалната група за финансови действия (FATF).

Също така мнозинството за влизане в еврозоната сред българите е много крехко - малко над 50 % го подкрепят, отбеляза Дянков. И изрази мнение, че едва напоследък Българската народна банка (БНБ) е започнала да се държи по-консервативно и устремено към еврозоната.

"Това е много ново... И Министерство на финансите, и БНБ се мотаеха."

Освен трите критерии за приемането на еврото, измервани количествено - дълг, дефицит и инфлация, бившият финансов министър спомена и четвърти критерий, който по думите му нарочно не е разписан ясно. Това е страната последователно да се движи към средното ниво на живот в ЕС.

"И там винаги има спор, върви ли България към това, като цени и заплати. И тази нестабилност винаги се отразява на това - дали вървим последователно", посочи Дянков.

Очакваната продължителност на живота на едно българско бебе, родено днес, е от 10 до 12 г. по-ниска от тази на бебе, родено в Словакия, обобщи финансистът, анализирайки темата за качеството на живота в страната.

В България нито БВП расте особено много, нито производителността на труда, допълни той. Според него това означава, че в някои сектори съществува балон при заплащането.