Съдебният инспектор Александър Мумджиев е бил задържан в сряда вечерта заради сексуални намеци към камериерки в хотел във Враца. Това съобщава Нова тв, позовавайки се на свои източници. Той е в ареста за 24 часа.

Мумджиев бил във Враца по работа, за да провери Районната прокуратура в града. Настанил се в хотел и започнал да отправя неприлични предложения на камериерките. По информация от близки до разследването по време на престоя си той е бил в нетрезво състояние.

Мумджиев е втори мандат член на Инспектората към ВСС - органът, който основно има за роля да следи и контролира правосъдната система. Той е избран през далечната 2007 г. Органът всъщност отдавна е парцелиран на политически квоти, по "договорки" - Мумджиев е предложение на БСП.

По случая е образувано досъдебно производство.

***

Последва светкавична реакция от Инспектората към ВСС (ИВСС). Тя бе разпратена до медиите около час след публикациите по случая. В нея се потвърждава, че е образувано досъдебно производство за престъпление - по чл. 325 НК.

"Ще се извърши проверка от РП – Враца, която ще установи налице ли са достатъчно данни за повдигане на обвинение. Изложените в електронните медии данни сочат за поведение, несъвместимо със заеманата длъжност, накърняващо престижа на съдебната власт, поради което ИВСС ще изпрати до ВСС и Народното събрание предложение за освобождаването му от длъжност на основание чл. 48, ал. 1, т. 5, пр. последно от Закона за съдебната власт. Въз основа на това предложение една пета от народните представители или ВСС могат да направят предложение за освобождаването на Александър Мумджиев от заеманата длъжност, инспектор в ИВСС. Инспекторатът към ВСС категорично се разграничава от поведението на Александър Мумджиев, което накърнява престижа на съдебната власт, престижа на ИВСС, както и престижа на съдиите, прокурорите и следователите", се посочва още в позицията. 

***

По-късно през деня се намеси и главният прокурор. 

От пресцентъра на държавното обвинение съобщиха, че и.ф. главен прокурор на Република България Борислав Сарафов е изпратил до заместник председателя на 49-о Народно събрание Росица Кирова доклад на Районна прокуратура-Враца с данни за непристойно, срамно и силно уронващо престижа на съдебната власт поведение на Ал. Мумджиев - инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет.

Народното събрание е сезирано с оглед правомощията му да избира и да освобождава от длъжност членовете на ИВСС.

Копие от доклада на Районна прокуратура-Враца е изпратено и до Теодора Точкова, главен инспектор в Инспектората към ВСС, както и до Висшия прокурорски съвет, се посочва още в прессъобщението.