Среща на (съ)председателя на ДПС Делян Пеевски с европейски посланици отпреди седмица доведе до остра реакция на пет граждански организации у нас - Антикорупционен фонд, Български Институт за правни инициативи, Институт за пазарна икономика, Български хелзинкски комитет, Фондация „Даная“.

В прессъобщение до медиите от сдруженията обявяват, че „легитимацията на санкционирани за корупция политици не може да бъде европейска ценност“.

За спорната среща се разбра миналата седмица от информация, разпространена от пресцентъра на ДПС. На 9 май от партията се похвалиха, че „посланиците на страните членки на ЕС се срещнаха в белгийската резиденция с делегация на ДПС, водена от председателя Делян Пеевски“ (там така трайно наричат младия политик - въпреки че номинално се води съпредседател, б.р.).

Това се случило „в рамките на белгийското председателство на Европейския съвет“.

„Заедно те проведоха разширена дискусия по няколко теми от национален и регионален интерес. Дискусията протече в открита и сърдечна атмосфера, по време на която бяха обсъдени открито всички важни за присъстващите теми. Белгийското председателство на ЕС в България благодари на делегацията на ДПС и местните ръководители на мисии на ЕС за приноса им към дискусията“, бе посочено в краткото съобщение от пресцентъра на ДПС.

Днес петте сдружения отговарят с открито писмо до посланика на Кралство Белгия у нас Фредерик Мьорис, с копие до всички европейски посланици, както и до посланиците на Великобритания, САЩ, Норвегия и Швейцария.

Ето какво се посочва в него:

Ваше Превъзходителство,

Обръщаме се към Вас по повод официалните съобщения на Движението за права и свободи (ДПС) за проведена на 9 май 2024 г. в резиденцията Ви среща на делегация, водена от съпредседателя на движението Делян Пеевски, с Вас и високопоставени представители на посолствата на няколко държави-членки на Европейския съюз (ЕС).

В качеството си на граждански организации, дългосрочно ангажирани с проблемите на утвържаването на принципите на правовата държава в Република България, заявяваме следното:

Въпреки продължаващите критики на ЕС по отношение на върховенството на правото и ефективната борба с корупцията в Република България, тези две сфери продължават да са също толкова проблемни, колкото преди десет или двадесет години. Доказателствата за това са много, като най-скорошните могат да бъдат открити в няколкото временни парламентарни комисии, които се заеха да разследват конкретни корупционни схеми във високите етажи на правосъдието. Техният безрезултатен край се оказа поредната илюстрация за това колко високо в съдебната власт (а и в другите власти) трябва да се търсят първопричините за проблемите в българското правосъдие и правоприлагане.

Именно затова проведената преди броени дни среща, организирана от Вас, между посланици на страни от Европейския съюз и съпредседателя на ДПС Делян Пеевски, санкциониран за корупция от САЩ и Великобритания, предизвиква у нас силно безпокойство.

Такива срещи, особено в Деня на Европа и ден преди началото на официалната предизборна кампания в България за избор на представители в националния и европейския парламент, са знак на легитимация на сегашното статукво. Такива действия не помагат за решаването на проблема с корупцията и върховенството на правото в България, а напротив - създават усещане за безнаказаност на българските политици, при това с европейско съгласие.

Ние напълно разбираме, че за дипломатически представители е предизвикателство намирането на баланс между институционалното сътрудничество и политическата хигиена, особено в държави с хронични проблеми с борбата с корупцията като България.

Срещи с политик като Делян Пеевски, санкциониран от Великобритания и САЩ за корупционни действия и превърнал се в един от символите на корупцията в България, за нас обаче са отвъд червената линия на допустимите компромиси. Аргументи защо това е така можете да откриете в анализите и публикациите на нашите организации, както и на множество други независими медии и граждански организации, публикувани в продължение на много години. 

Особено в условията на масирана и постоянна руска дезинформационна пропагандна кампания на територията на страната, считаме за особено важно именно представителите на държавите членки на ЕС да отстояват и утвърждават в България европейските ценности.

Легитимацията на санкционирани за корупция политици не може да бъде европейска ценност.

Това, което заявяваме тук, е не просто мнението на няколко граждански организации. Личният политически рейтинг на санкционираните за корупция политици ясно показва, че това мнение се споделя и от преобладаващата част от българските граждани.

В така създалата се ситуация, считаме за необходимо да бъде проведена среща и между представителите на посолствата на държавите-членки на Европейския съюз и представители на гражданските организации, на каквато среща се ангажираме да Ви поканим в най-скоро време.

Оставаме с пожелания за успешна дейност в името на общото ни европейско бъдеще.

Подписали:

Антикорупционен фонд

Български Институт за правни инициативи

Институт за пазарна икономика

Български хелзинкски комитет

Фондация „Даная“