Германският Бундестаг свали имунитета на депутат от „Алтернатива за Германия“, който бе обвинен в шпиноаж з за Русия. Полиция вече е претърсила имотите на Петер Бистрон по подозрение във взимане и укриване на подкуп.

Днес Бундестагът свали имунитета на депутата от „AзГ". Веднага след това служители на Баварската прокуратура са започнали да претърсват парламентарния офис на Бистрон.

Главната прокуратура в Мюнхен обяви, че "провежда разследване срещу член на Бундестага по първоначално подозрение за корупция на изборни длъжностни лица и пране на пари". Освен имоти в Берлин и Бавария - в окръзите Мюнхен, Ердинг и Дегендорф, служителите на реда са претърсили и имоти в Майорка.

Според доклада в акцията са участвали 11 прокурори и около 70 полицаи от Баварската държавна служба за криминални разследвания.

От седмици Бистрон е подложен на натиск, тъй като се твърди, че е получил пари от проруската пропагандна мрежа "Гласът на Европа". В записи, направени от чешките тайни служби, се твърди, че Бистрон брои банкноти. Според записите той се оплаква от едрите банкноти, като казва, че не може да се отърве от тях дори на бензиностанциите. До момента Бистрон отрича обвиненията и твърди, че не е приемал никакви пари.

Главната прокуратура в Мюнхен вече е водила предварително разследване срещу него по обвинения в подкупване на депутати. Имунитетът на Бистрон трябваше да бъде свален, за да започнат официалните разследвания.