Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис отхвърли възможността парламентът в Атина да ратифицира трите меморандума в рамките на Преспанския договор със Скопие, които още не са утвърдени пет години след подписването му, съобщи телевизия "Скай", цитирана от БТА.

Вчера опозиционната СИРИЗА, при чието управление през 2018 г. беше подписан Преспанският договор, внесе в парламента за ратификация трите меморандума, които се отнасят до процеса на присъединяване на Северна Македония към ЕС, до икономическото сътрудничество между двете страни и до контрола на зоната за полетна информация на Скопие.

В мотивите си опозиционната партия заявява, че Преспанският договор и свързаните с него меморандуми обслужват националния интерес на Гърция и обвинява правителството на "Нова демокрация", че бави ратификацията им от страх за вътрешнопартийнното си равновесие.

Тази сутрин пред телевизия "Скай" Мицотакис припомни, че партията му се е противопоставила на ратификацията на Преспанския договор в началото на 2019 г. и заяви, че основателността на резервите на партията му към ратификацията на меморандумите са се потвърдили от последните развития в Скопие, където новоизбраната президентка Гордана Силяновска още при полагането на клетва започна да употребява "Македония" за име на държавата, вместо договореното конституционно име "Република Северна Македония".

Мицотакис каза, че граничи с безумното точно сега Гърция да ратифицира меморандумите "и да се откажем от всяко преговорно оръжие, което имаме спрямо Скопие".

Той отново се спря на "агресивните" по думите му определения "македонска народност" и "македонски език", които бяха в основата на възраженията на "Нова демокрация" срещу подписването и ратификацията на договора от 2018 г., но припомни, че още при дебатите в парламента за ратификацията на договора е предупредил, че веднъж ратифициран, договорът практически не може да се промени.

"Ние няма да ратифицираме меморандумите за (договора от) Преспа, ако не сме напълно убедени, че другата страна се съобразява с всички клаузи на Преспанския договор", заяви категорично Мицотакис.