Експертиза трябва да установи с каква скорост се е движил автомобилът на Националната служба за охрана, който вчера се вряза в друг автомобил, чийто шофьор загина. 

Това заяви тази сутрин пред бТВ полк. Христо Тинев, военно-окръжен прокурор на Военна прокуратура-Сливен.

Както е известно, в охраняваната кола е бил съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков - напът за Варна за предизборна среща. Петков е невредим. В тежко състоние обаче е спътничката на починалия мъж. Ранен, но в стабилно състояние е и водачът на автомобила на НСО.

Тежкият инцидент стана на входа на с. Аксаково, на Т-образно кръстовище, като според обявената вчера от ПП и службата за охрана информация "катастрофата е причинена от внезапно изскочил автомобил от път без предимство", т.е. от цивилната кола.

"Образувано е досъдебно производство по случая", обясни полк. Христо Тинев. - "Извършени са всички необходими първоначални действия, оглед на местопроизшествията и разпит".

"Ще бъде установено с каква скорост се е движил автомобилът на НСО. Ще бъдат възложени експертизи. Вещите лица ще отговорят на въпросите по всички детайли. Предмет на разследването е какви са извършените нарушение на Закона за движение по пътищата. Предстои да се разбере. Към момента не можем да дадем данни, защото ще бъде спекулация. Целта на разследването е да се установи виновно поведение на единия или на другия водач, или и на двамата", посочи още той.

По думите на Танев са извършени разпити. "Разследването ще бъде обективно. Към момента не можем да се произнесем по въпроса за вината. Прокуратурата е независима от политически игри и изявления", даде заявка обвинителят. Съгласно член 396 от НПК служителите на НСО са компетентност на Военната прокуратура.

Пострадалата жена още е в тежко състояние

Състоянието на пострадалата 58-годишна пътничка в цивилния автомобил остава тежко, съобщи БНР.  Тя се намира в реанимацията на университетската болница "Света Анна" във Варна. От отделението по реанимация посочват, е медикаментозно приспана, за да може да понесе операциите. 

Снощи е претърпяла операция. Изваден ѝ е далакът, тъй като той е кървял. Опериран е също левият ѝ крак, защото е получила тежка фрактура на него. Състоянието ѝ е сравнително стабилизирано, но травмите са били доста тежки и продължават да се борят за живота ѝ.

Красимира и нейния съпруг Христо, който е бил професионален шофьор, са пътували към дома си в Аксаково, когато е станал фаталният инцидент, посочва общественото радио.