Битката за Рафах в южната част на ивицата Газа е решаваща за Израел, който води повече от седем месеца война срещу "Хамас". Това заяви министър-председателят Бенямин Нетаняху, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Тази битка, започнала на 7 май, е битка, която ще реши много неща в тази кампания", заяви министър-председателят в обръщение, адресирано до войници, изпратени в района на Рафах. Той добави, че битката е насочена само "срещу останалите батальони" на "Хамас", но и срещу техните "пътища за бягство и снабдяване".

Това е "труден момент", допълни Нетаняху, няколко часа след Израел съобщи за смъртта на петима израелски войници, убити при огън на израелски танк по сграда, в която са били събрани, в северната част на палестинската територия, която е арена на интензивни боеве през последните дни.

"Но вашите действия помагат да се стигне до край на битката. Завършването на тази битка ще бъде голяма крачка към победата над врага", добави той.

Коментарите на Нетаняху идват, след като разногласията в неговия военен кабинет относно следвоенното управление на Газа станаха открити. 

"Трябва да разрушим управленските способности на "Хамас" в Газа. Ключът към тази цел са военните действия и установяването на управленска алтернатива в Газа", изтъкна министърът на отбраната Йоав Галант. "При липса на такава алтернатива остават само две негативни възможности: управление на "Хамас" в Газа или израелско военно управление в Газа", добави той, като отбеляза, че ще се противопостави на последния сценарий и призова Нетаняху официално да се откаже от него.