Джейн Ан Филипс спечели „Пулицър“ с романа Night Watch („Нощна стража“), който е третият от трилогия за войната. Преди него тя пише Machine Dreams („Машинени мечти“) за последиците от Втората световна война и войната във Виетнам върху американско семейство и Lark & Termite („Чучулига и термит“) за Корейската война. Тя започва да работи върху Night Watch преди осем години и установява паралел между Гражданската война в САЩ и съвремието, пише БТА.

„Гражданската война все още има голям отпечатък в тази страна“, казва тя, цитирана от Асошиейтед прес. „Надявам се, че хората ще могат да четат художествено произведение, като оставят настрана политиката, и да почувстват какво са преживели предците ни по онова време.“

Романът Night Watch e за майка и дъщеря, които търсят убежище след войната в приют за душевно болни и постепенно се възстановяват от травмите. Той е описан на сайта на наградите „Пулицър“ като завладяващ и прецизно изработен, „зашеметяваща хроника на оцелели от войната и нейните последици“.

Филипс използва лиричен език и напрегната сюжетна линия, за да отрази темитe за скръбта, травмата и паметта. Езикът й е метафоричен и нищо не е описано в буквалния смисъл. Изтормозеният войник се превръща в „рояк тъмни стършели, попаднали в кална килия, спящи в стаята си преди нощната проверка“, а детска ръка е описана като „смачкан молец върху огромната черна врата“. Този лиричен език забулва травматичните спомени на многобройните герои на романа, пише „Харвард Кримсън“, вестник на Харвардския университет.  Тя подрежда думите стегнато и често лирично, преплита физическите образи на хората, действието и сетивността. Така постига хипнотизиращ ефект.

Джейн Ан Филипс е родена в малко градче в Западна Вирджиния през 1952 г. Завършва университета на Западна Виржиния и университета на Айова. Работи като университетски преподавател, включително в Харвардския университет, Бостънския университет, а сега в университета Рътгърс. 

През средата на 70-те години на миналия век обикаля страната, като се издържа с временна работа. Това повлиява много на творчеството й. Първия си сборник с разкази издава през 1976 г. Третият Black Tickets ("Черни билети") й носи известност и награди. В него пише за самотата, алиенацията и неуспешното търсене на щастие. 

Първия си роман Machine Dreams Джейн Ан Филипс издава през 1984 г. Той е признат за забележително постижение. Следват още пет романа. 

Джейн Ан Филипс е финалист за американската Национална литературна награда и Наградата на литературните критици в САЩ.