Китай обяви в петък "исторически" стъпки за стабилизиране на имотния сектор, позволявайки на местните власти да купуват "някои" апартаменти и облекчавайки правилата за ипотекиране, предаде Ройтерс. Инвеститорите се надяват, че мерките бележат началото на по-решителна правителствена намеса за компенсиране на намаляващото търсене на апартаменти и забавянето на спада в цените.

China Real Estate Newspaper, издание, управлявано от министерството на жилищата, съобщи, че "политиките в тежка категория" отбелязват "важен исторически момент" за имотния сектор.

"Но за да се прецени колко силно ще бъде въздействието, ключовите въпроси са кой ще финансира покупката и колко ще финансира в крайна сметка", изтъква Лари Ху, главен икономист за Китай в глобалната група за финансови услуги Macquarie Group.

Една от новите мерки, които Китай възнамерява да предприеме, е да разреши на местните власти да инструктират държавните фирми да купуват "някои" жилища на "разумни" цени. Вицепремиерът Хе Лифенг заяви, че местните власти, които вече са задлъжнели с около 9 трлн. долара, ще могат да откупят обратно земя, продадена на предприемачи, и обеща, че властите ще се "борят упорито", за да завършат спрените проекти.

Отделно централната банка на страната заяви, че ще продължи да понижава лихвените проценти по ипотечните кредити и изискванията за първоначална вноска.

Китайският имотен сектор изпадна в дългова криза в средата на 2021 г. От 2022 г. насам вълни от мерки не успяха да възстановят сектора, който съставлява около една пета от икономиката и остава основна спирачка пред разходите на потребителите и доверието им. През последните години някои местни власти вече обявиха планове да изкупят незавършени или непродадени жилища от строителните компании и да ги превърнат в социални жилища, но мащабът е малък.

През последните седмици властите засилиха и политиките, целящи да изчистят наличностите от непродадени жилища. Големи градове като Пекин и Шънджън смекчиха ограниченията пред покупките на жилища, а някои позволяват на купувачите да "заменят" старо жилище с ново.

"Смятаме, че това ще доведе до съществена промяна, която може поне да стабилизира вместо да влоши продажбите на имоти", коментира JPMorgan в доклад, визирайки обсъждания план.

Банката обаче е скептична за това дали мащабът ще бъде достатъчно голям, за да предизвика възстановяване на пазара, ако не потече финансиране и от централното правителство.