• В края на предизборната кампания може да има размествания спрямо сегашните социологически проучвания.
  • Делът на нерешилите за кого да гласуват – около 15%, има потенциал да размести съотношенията.
  • ГЕРБ и ДПС "сякаш си продължават мислите", а "Продължаваме промяната-Демократична България" сякаш се отбраняват.

Това коментира в петък пред БНР социологът от агенция "Насока" Елена Дариева.

"Създава се впечатление, че ПП-ДБ е в отбранителна позиция. Синхронът между част от останалите политически сили става все по-видим. Дори използват изключително близки думи, сякаш си продължават мислите. Все по-видим е синхронът между ГЕРБ-СДС и ДПС", посочи Дариева.

"Комуникационните неблагополучия при ПП-ДБ не са от вчера. Политическите им противници се възползват от тази слабост", добави Дариева и по повод начина, по който беше оповестена информацията вчера за тежкия инцидент с кола на НСО, в която беше и Кирил Петков и който завърши със смъртен случай - със снимка на двата автомобила след сблъсъка.

Според нея кампанията на ДПС "по места е много интензивна и не тече от вчера", залага на срещи с избирателите по места, а електоратът на Движението е изключително мобилизиран, още когато организираха конгресът на ДПС през февруари."

За протичането на поредната предизборна кампания Дариева коментира:

"Още в дните преди празниците бяхме свидетели на своеобразен тест на реакциите – скачахме от скандал в скандал и често политическите сюжети се преплитаха с криминални. Такова преплитане е изключително заблуждаващо – замъглява преценката на избирателя, той вече трудно може да следва здравата рационална логика на политически избор. Тя обраства с криминални сюжети."

Тя прогнозира, че повратният момент ще бъде към края на кампанията. И че ще тогава може да настъпят размествания.

Към момента според данните от електоралните сондажи втората позиция е за ПП-ДБ, но без рязка преднина пред ДПС и "Възраждане". Дариева подчерта, че е важно "дали тези три формации ще се движат в пакет или една от тях ще се откъсне".

"Има малки формации, около 4%-ната бариера, чиито шансове не бива да бъдат подценявани. Такива наблюдаваме както вляво – в лицето на "Солидарна България", така и в дясното политическо пространство: в лицето на "Синя България", допълни тя. 

Делът на нерешилите за кого да гласуват – около 15%, има потенциал да размести съотношенията.

Бъдещият парламент отново ще бъде фрагментиран и това пак ще предполага да се седне на масата на преговорите.