Министърът на отбраната на Германия Борис Писториус настоява за 6,5 млрд. евро повече за бюджета за отбрана през следващата година, въпреки съществуващия специален фонд от 100 млрд. евро. Канцлерът Шолц и министърът на финансите Линднер обаче отказват да дадат повече пари за германската армия, която според последните оценки е в отчайващо състояние.

Въпреки напрегнатата ситуация в областта на сигурността все още няма да има повече пари за Бундесвера.

"Има ясно споразумение между федералния канцлер, вицеканцлера и мен, че се прилага финансовото планиране", заяви министърът на финансите Кристиан Линднер днес и добави, че Писториус е ядосан от тази блокада и в коалицията има напрежение.

След среща между министъра на отбраната и членове на парламента дори се появиха публични спекулации, че той може да подаде оставка. Но Писториус опровергава това:

"Не знам кой е източник от тази среща, но в нито един момент не съм намеквал, че мога да напусна работа." 

И това въпреки факта, че вчерашните разговори между министрите на финансите и на отбраната не доведоха до пробив в бюджета. Писториус нарича размяната на мнения с Линднер просто "колегиална, открита и сърдечна", без да конкретизира. Министърът на финансите говори само за "стратегическа среща". Това не е било обсъждане на бюджета в тесния смисъл на думата.

Подкрепа от собствените му редици

Борис Писториус иска милиарди - засега без успех. Въпреки това Андреас Шварц, политик от Социалдемократическата партия, отговарящ за отбраната, смята, че 6,5 млрд. евро повече за Бундесвера са оправдани. Ако тази сума не бъде осигурена, през следващата година ще има свободен инвестиционен резерв от само 500 млн. евро.

"С оглед на ситуацията със заплахите това е много малко и изпраща грешен сигнал към индустрията, към нашите съюзници и най-вече към Кремъл", казва той.

"Путин би се зарадвал, ако отстъпим тук."

Скорошно споразумение за бюджета все още не се вижда, вероятно най-вече заради европейските избори на 9 юни. За тези избори социалдемократите, от чиито редици е канцлерът Шолц, водят кампания като партия, „която е за мира в Европа“.

Писториус иска "шведски модел" за Бундесвера

Бундесверът от години изпитва недостиг на кадри. Освен това до 2031 г. той трябва да бъде увеличен от сегашните 182 000 на 203 000 войници. Министърът на отбраната иска да запълни пропуските с наборни войници и е разговарял за това с канцлера тази седмица. Писториус предпочита "шведския модел". Комбинация от наборна и професионална армия, при която се призовават само толкова доброволци, колкото са необходими на армията. Той възнамерява да представи предложение в рамките на три до четири седмици. Необходим е по-голям брой личен състав за редовните сили, както и възможност за разрастване в случай на извънредна ситуация. Бюджетът за отбрана и наборната военна служба - вероятно ще стане наистина конкретен едва след европейските избори.