Екоактивисти проникнаха тази сутрин на летишето в Мюнхен и блокираха въздушния трафик. 60 полета бяха отменени, а осем протестиращи са арестувани.

Активисти от екодвижението „Последното поколение“ блокираха въздушния трафик на летището в Мюнхен тази сутрин и предизвикаха закъснение и отмяна на близо 60 полета. Активистите проникнаха на територията на летището рано сутринта и се залепиха на пътеките за рулиране до пистите.

Според говорител на летището, първоначално са били засегнати само планираните кацания в Мюнхен от пет часа сутринта, тъй като излитанията са разрешени едва от шест часа. Приближаващите се самолети са били пренасочени към други летища. Летището първоначално е било напълно затворено от съображения за сигурност. Нормализирането на трафика днес може да отнеме известно време. Планирани за днес са общо малко под 1000 излитания и кацания. Пътниците, които са резервирали полет за събота, за всеки случай трябва да се свържат с авиокомпанията си. Днес започва кратка ваканция за Петдесетница в цяла Германия и трафикът на летищата е голям.

Екоактивистите критикуват, че авиоиндустрията се субсидира от държавата, като не плаща ДДС. Те призовават политиците да предприемат по-решителни действия в борбата с изменението на климата.