Полицията е започнала да разчиства селото Люцерат в района на добива на лигнитни въглища в Рейн, което от месеци е окупирано от активисти за климата.

Под селото има богат и залежи на въглища и енергийният концерн RWE иска да го разруши, за да направи мини на негово място. Екоактивистите, които окупираха Люцерат, са против използването на въглища заради високото замърсяване, което те предизвикват.

Тази сутрин се пристъпи към разчистване на блокадите.

Активистите започнаха да хвърлят камъни и бутилки по полицаите. Използват и пиратки. Репортерът на ntv Ян Хайкродт съобщи на място, че полицията е била обстрелвана и с коктейли "Молотов".

Полицията е навлязла далеч в селото и е стигнала до поляната с палатките на активистите. При описаната като "контраатака" десетина души блокирали достъпа до откритата мина близо до Якерат. Според доклада активистите са се спуснали по въже от стар мост на магистралата над пътя. По този начин е блокиран основният достъп на полицията до логистичния им склад в откритата шахта.

Въпреки заповедта на полицията да напуснат Люцерат, активистите възнамеряват да продължат да окупират селото.

"Хората са твърдо решени да останат, да издържат, да защитят дърветата и сградите", казва Мара Зауер, говорител на инициативата "Люцерат е жив".

Тя заяви, че все още няма информация за евентуални жертви.

Енергийният концерн RWE иска да разруши селото, за да може да изкопае лигнитните въглища, които се намират под него. Компанията обяви, че за безопасност ще бъде издигната строителна ограда около селото с дължина около километър и половина.

RWE призова окупаторите да се въздържат от насилие.

"Насилието срещу полицаи или служители е напълно неприемливо", подчертава компанията в изявление от тази сутрин. Концернът призова обитателите да зачитат върховенството на закона и да прекратят по мирен начин незаконната окупация на къщи, съоръжения и земя, принадлежащи на RWE. "Никой не бива да се излага на опасност, като действа в разрез със закона."

Полицията също така отправи призив към активистите в туитър:

"Въздържайте се незабавно от хвърляне на коктейли "Молотов". Дръжте се мирно и ненасилствено!"

Според началника на полицията в Аахен Дирк Вайнспах евакуацията на протестното селище е една от най-трудните операции през последните години. Люцерат е село, прераснало в квартал на Еркеленц, град с 43 000 жители в западната част на Северен Рейн-Вестфалия. Селцето, разположено сред ниви, днес се намира непосредствено до откритата мина за лигнитни въглища „Гарцвайлер“. Въглищата, които се намират под тях, ще се добиват за производство на електроенергия.

Люцерат се превърна в символ на движението срещу въглищата. RWE изтъква, че добивът на въглища е необходим, за да работят електроцентралите, работещи с лигнитни въглища, с висок капацитет и по този начин да се пести газ при производството на електроенергия в Германия. RWE е постигнала споразумение с федералното правителство и провинция Северен Рейн-Вестфалия, според което компанията ще ускори отказа от въглищата с осем години до 2030 г. Първоначалното население от малко под 100 души в малкото село е преместено.