Софийската опера и балет бе посрещната с бурни овации в операта в Скопие вчера. За първи път на македонска сцена бе поставен Вагнер с "Валкюра" под режисурата на акад. Пламен Карталов, предаде БНТ.

Събитието е в рамките на майските оперни вечери в столицата на Република Северна Македония.

Сред публиката присъства и новоизбраният президент на Република Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова. Тя се срещна с директора на Софийската опера акад. Пламен Карталов и изрази благодарност за събитието.

"Културната дипломация е по-силна от традиционната", каза тя пред български журналисти в Скопие.

На въпрос дали присъствието ѝ в залата е стъпка към затопляне на отношенията между София и Скопие, Силяновска-Давкова коментира, че държи на културната дипломация, предаде БНР.

Президентът на РСМ определи директора на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов като изключителен човек. По думите ѝ той ще запали културния пламък в Скопие.

Двамата разговаряха и лично в залата. "Вагнер без вас не бива" бяха думите на Гордана Силяновска-Давкова към акад. Карталов.

Това е първо представяне на произведение на германския композитор на сцената на националната опера и балет в Скопие и първо гостуване на Софийската опера и балет там.

Близо петчасовата постановка на Валкюра започна с препълнена зала и възторжени зрители, които имаха възможността за първи път да видят на родна сцена най-популярната опера от тетралогията "Пръстенът на Нибелунга".

Директорът на националната опера и балет в Скопие Васо Ристов не скри пред медиите, че това е истински значимо събитие в културния живот и привилегия за него като ръководител на операта и за публиката.

134 души наброява съставът, с който Софийската опера гостува в Скопие.

"Много сме щастливи, че благодарение на подкрепата и на двете министерства на културата на Република България и Република Северна Македония, и на БКИЦ в Скопие имаме възможност да посрещнем Софийската опера и балет с тази огромна постановка, която е върхът в цялостната програма на майските оперни вечери", каза Антония Велева - директор на БКИЦ.

За маестро Пламен Карталов гостуването в Скопие е сбъдване на отдавнашна мечта, станала факт и благодарение на дългогодишното му приятелство с неговия колега Васо Ристов.

"Много съм вдъхновен, защото походът на българския Вагнер намира една нова спирка на световната оперна сцена. След Словения, Болшой театър, два пъти Германия, е чест ние да гостуваме на майските оперни вечери в Скопие и по този начин да открием една нова страница за оперната култура на Скопие", посочи акад. Пламен Карталов.

Диригентът Еван, който от три години работи рамо до рамо с маестро Карталов, е уверен, че публиката тук ще се влюби в Рихард Вагнер, както и той самият.

"Въпреки че постановката е повече от 4 часа, на финала винаги ми се иска да не свършва. Солистите имат изключителни гласове и са брилянтно тренирани на немски език", каза Еван-Алексис Крист.

Езикът на Вагнер не е сложен. Той става опасен за разбиране, когато се прави театър, който подражава на съвремието днес. А в тази спектакъл маестро Карталов споделя, че търси едно фентъзи, което се основава изцяло на музиката на Вагнер, а тя е музика на бъдещето.