Руски съд разпореди конфискация на активите на няколко западноевропейски банки. Според документите от съда в Санкт Петербург са засегнати ценни книжа, недвижими имоти и активи на „Дойче банк“ и нейното руско дъщерно дружество на стойност до 238 млн. евро. Конфискувани са активи и на „Комерцбанк“  на стойност 93,7 млн. евро, както и ценни книжа и сграда на банката в центъра на Москва.

Причина за конфискациите е първоначално планираното изграждане на завод за преработка на газ от Linde Group в руското пристанище на Балтийско море Уст-Луга, западно от Санкт Петербург. И двете банки искаха да участват във финансирането на завода. Клиентът на Linde е дружеството RusChemAlliance, половината от което е собственост на руската държавна група „Газпром“.

Освен двете големи германски банки, засегната е и италианската UniCredit - една от европейските банки, които бяха най-силно ангажирани в Русия преди войната в Украйна. От нея са конфискувани активи и имущество на стойност около 463 млн. евро.

Ответни мерки заради санкциите

„Дойче Банк“ обясни: „Предстои да видим как това решение ще бъде изпълнено от руските съдилища и какви последици ще има това за нашите операции в Русия".

Финансовата институция смята, че е "напълно защитена от споразумение за компенсация с клиента". UniCredit съобщи в изявление, че е запозната с решението на руския съд за запор на активите в Русия. Сега то трябва да бъде разгледано "в детайли". „Комерцбанк“ все още не е направила изявление.

Русия все по-често реагира с ответни мерки на санкциите, наложени от западните държави заради руската агресивна война срещу Украйна. Много компании трябваше да се съгласят с конфискацията или изземването на активи, а в руските дъщерни дружества бяха назначени нови мениджъри. Компаниите, които се изтеглят от Русия, трябва да продадат бизнеса си на руски компании, понякога със значителни отстъпки. Често се плаща само символична сума в рубли.