Иранският режисьор Мохамад Расулоф, който участва със свой филм в надпреварата за наградата "Златна палма" на кинофестивала в Кан, е избягал пеша от родината си, където беше осъден на затвор, пише в. "Гардиън".

Това било "изтощително и изключително опасно" пътуване, което обаче му позволило да намери убежище в Германия. Расулоф говори ексклузивно пред британската медия за преживяванията си около бягството. 

Расулоф е водеща фигура в иранското кино, но от години е обект на преследване от режима в Техеран. 51-годишният режисьор наскоро чу присъда от осем години затвор, от които пет трябваше да излежи ефективно заради обвинения в "заговор срещу националната сигурност". Расулоф успял да напусне Иран тайно и да намери убежище в Германия през май, отбелязва АФП.

Пътуването е "продължило няколко часа, изтощително и изключително опасно". Режисьорът е прекосил планински район, след което е успял да премина границата пеша.

Той разполагал само няколко часа, за да реши дали да остане в Иран, или да избяга. Но решил, че иска да може да "разказва за случващото се в Иран", а "това е нещо, което не мога да направя от затвора".

Расулоф е трябвало да се укрива на тайни места, преди да получи германски документи.

Режисьорът, който се съревновава за наградата "Златна палма", се надява да успее да отиде лично в Кан. Той се намира в Германия и "поради това шансовете да успее да присъства в Кан са по-големи", казва пред АФП негов представител.

Филмът на Расулоф "Семената на дивата смокиня" разказва за битката, която води съдия на фона на политически протести в Техеран.

Режисьорът вече е осъждан и лежал два пъти в затвора в Иран, където репресиите продължават след протестите от 2022 г., предизвикани от смъртта на младата иранка от кюрдски произход Махса Амини в полицейски арест, припомня БТА.

Той е носител на множество международни награди, включително и на "Златна мечка" от Берлин през 2020 г. Въпреки заплахата за затвор и даже за живота му не изключва възможността да се върне в страната си „сравнително бързо“, отбелязва АФП.

"Винаги съм си мислил, че ако остана в затвора години наред, няма да имам силата или способността да правя тези филми", обяснява той иранският режисьор. "Първо трябва да ги направя, а след това ще има време да се прибера вкъщи и да отида зад решетките".

Малко по-рано през седмицата режисьорът каза, че "се страхува за безопасността и благополучието" на екипите, работили по последния му филм "Семената на дивата смокиня", които са останали в Иран.