Той е смятан за протеже на върховния "революционен лидер" Хаменей и сe говореше, че е най-вероятният му наследник. Подобаващо, той се смята за пряк потомък на ислямския пророк Мохамед и произхожда от семейство на духовници.

Изчезването на Ебрахим Расаи може да приближи края на режима на аятоласите в Иран, пише „Билд“.

Откакто встъпи в длъжност, в страната избухват бунтове: на все повече иранци им е писнало от теокрацията и искат свободата си, дори с риск за живота си. Протестите избухват отново и отново, например когато жени са арестувани и измъчвани за това, че се противопоставят на изискването за носене на забрадка и показват косите си. Само през 2022 г. поне 200 демонстранти са убити от нравствената полиция, а оттогава насам е имало още много подобни протести.

Под ръководството на Раиси Революционните гвардейци - иранската милиционерска армия, също продължи да разширява властта си в целия Близък изток - първоначално благодарение на плащанията от Запада в замяна на гаранцията, че Иран няма да създаде ядрена бомба.

Тази сделка се счита за неуспешна - и Иран контролира милициите в Ирак, Йемен, Ливан, Сирия и палестинските територии.

От всички тези страни в момента към Израел се изстрелват ракети. В нощта на 13 срещу 14 април Иран атакува еврейската държава, която се заклева да унищожи. С 300 ракети, безпилотни самолети и крилати ракети от Иран и марионетните милиции ("проксита"). Нападението до голяма степен се провали: Израел и неговите съюзници успяха да прихванат повечето от ракетите.

Ако Раиси не бъде намерен след катастрофата с хеликоптера му, мнозина няма да жалят. Това би предизвикало вътрешна борба за наследяване на властта на върховния лидер на Иран - аятолаха, който е на 85 години и времето му начело на държавата отива към своя край. А това подхранва надеждите за срив на режима на аятоласите.