Жив ли е президентът на Иран? След инцидент с хеликоптера му днес държавната агенция „Тасним“ съобщи, че се издирват оцелели след „инцидент с хеликоптера, превозващ президента".

Съобщението бе потвърдено от спасителите на Червения полумесец, които издирват оцелели, пише и в. "Билд".

Новинарската агенция "Тасним" пише още за инцидента с хеликоптера:

"Един от спътниците на президента в хеликоптера е успял да проведе кратък телефонен разговор." По тази причина има надежда за "приключване на този инцидент без жертви".

На борда на хеликоптера са се намирали и иранският външен министър Хосейн Амир-Абдолахиан и губернаторът на област Източен Азербайджан Малек Рахмати. След съобщенията за "инцидента" информационната агенция "Фарс" призова иранците да се молят за Раиси.

Към 19:30 часа българско време обаче Би Би Си съобщи новини, които със сигурност ще разстревожат привържениците на президента. От "Червения полумесец" съобщиха, че операцията по издирване ще се забави заради гъстата мъгла и поради очакванията, че скоро ще стане "много студено".

"Тъмно е и започна да вали, но издирването продължава. Спасителните екипи са достигнали района... обаче дъждът е образувал кал, което затруднява издирването", каза местен репортер пред държавната телевизия.

Неназован ирански служител съобщи пред Ройтерс пък, че "информацията, която пристига от мястото на катастрофата, е много тревожна".

Първоначално нямаше непосредствени подробности за това какво точно се е случило с хеликоптера и кой точно е бил на борда. 

Според информационната агенция IRNA 40 спасителни екипа в момента се опитват да открият хеликоптера. Спасителите са пристигнали в региона около час след инцидента и използват за издирването, наред с другото, и дронове. Заедно със спасителните екипи на мястото на инцидента са пристигнали техници и лекари. Били изпратени осем линейки. Спасителният хеликоптер не успял да кацне поради гъстата мъгла и трябвало да се върне обратно.

Едно нещо е сигурно: Ебрахим Раиси (63 г.) преди това е пътувал до иранската провинция Източен Азербайджан и се е срещнал с президента на Азербайджан Илхам Алиев, за да открият тържествено язовир на река Арас.

След това Раиси се връща с няколко конвоя, два от които достигат благополучно до местоназначението си. Те съобщават, че времето било мъгливо и са загубили връзка с хеликоптера на президента.

Държавната телевизия съобщи също, че инцидентът е станал близо до Джолфа, град на границата с Азербайджан, на около 600 км северозападно от иранската столица Техеран.

Иран има голям брой хеликоптери, но международните санкции затрудняват набавянето на резервни части. Военновъздушният му флот също в голяма степен датира от времето преди Ислямската революция през 1979 г., когато муллахите завземат властта и установяват твърдолинейна ислямска държава.

Раиси е смятан за хардлайнер в системата на властта в Иран и преди това е бил министър на правосъдието. Смятан е за протеже на върховния лидер на Иран, аятолах Али Хаменей (85), и според спекулациите е фаворит да се превърне в негов наследник.