Петролната рафинерия "Славянск" в Краснодарска област е била повредена от украинска атака с дронове.

Шест дрона са се разбили на територията на енергийното съоръжение, което е довело до спиране на работата му в неделя сутринта, съобщи "Интерфакс". Служител по сигурността, цитиран от руската държавна информационна агенция ТАСС, е потвърдил, че са нанесени щети, които предстои да бъдат установени.

Източник от украинската отбрана заяви, че силите ѝ са се прицелили в рафинерията и военното летище Кушчовская, посочва АФП.

Енергийният обект в Славянск-на-Кубан в Краснодарска област, на изток от Азовско море, е един от най-големите в южната част на Русия.

Атакуваната рафинерия е частно предприятие с капацитет от около 100 000 барела дневно, което доставя гориво за вътрешния пазар в Русия, както и за износ.

През последните седмици Украйна усили нападенията си на руска територия, насочени по-конкретно срещу енергийни обекти, пише още АФП. Москва също е признала за засилване на украинските атаки срещу територията ѝ, след като нейните войски започнаха операция в Харковска област.

Руското Министерство на отбраната твърди, че ПВО на Москва е прихванала 57 украински безпилотни самолета в събота вечер, а 9 тактически ракети ATACMS и един дрон са били свалени над Крим.

Междувременно Украинските военно-въздушни сили съобщиха за 29 свалени дрона, пуснати от руските сили снощи. Военен говорител заяви, че Киев е поразил всички 90 дрона тип "Шахед", използвани от Русия в последната седмица. Украинският военноморски флот обяви и че силите му са унищожили и миночистача "Ковровец".