Националният таксиметров синдикат обяви, че започва безсрочен протест в София от днес. 

Таксиметровите шофьори са недоволни от липсата на достатъчно стоянки в столицата. Само в зони „център“ и „първа“ са били премахнати 22 места за таксита без дебат, посочват от организацията. 

Протестът е обявен, след като кметът Васил Терзиев не е отговорил на искането на Националния таксиметров синдикат за среща, съобщават от организацията. Недоволството ще бъде изразено на 131 места в София, определени от общината за стоянки.

"Васил Терзиев излъга, че е провел разговор с таксиметровия бранш. Всъщност по време на протеста направихме опит да осъществим среща с него, но за съжаление и разочарование на всички протестиращи колеги, той си направи среща с организацията "Такси съюз", която обяви, че не подкрепя протеста", заяви Красимир Цветков, председател на синдиката пред БНТ.

Цветков настоява, че протестът не е организиран от компании, а е на самите шофьори.

Освен за повече стоянки, исканията са и за комуникация между бранша и Центъра за градска мобилност за вдигането на автомобили, паркирани върху местата, определени за такситата.

"От 68 в зоната на центъра и широкия център 21 бяха закрити. Отнема ни се достъпът до места, където има сериозен поток от потребители на услугата. Вкарали сме в общинския бюджет над 26,5 милиона до края на 2023 година. Ние сме си предплатили тези работни места", каза още Цветков пред националното радио.

Таксиметровите шофьори се заричат да протестират, докато не започнат преговори с представители на Столична община.

Въпреки това Красимир Цветков обясни, че няма да се прави шествие, за да не се пречи на софиянци, тъй като трафикът в града и без това е тежък.