Борбата за това кой ще наследи Рамзан Кадиров в Чечения изглежда е на финалната права. И макар че самият Кадиров се опитва да издигне собствените си деца към властта, неговото място може да заеме някой, изпратен от Москва. 

В руската столица вече се работи по двама потенциални наследници на настоящия чеченски лидер. Първо, Владимир Путин назначи Абубакар Еделгериев, син на учителката на Кадиров, за свой съветник "по въпросите на климата". След това се появи информация, че чеченският премиер Муслим Хучиев също ще се премести да работи в Москва. Освен това Магомед Даудов, един от най-влиятелните чеченски лидери и председател на парламента, подаде оставка, след като разговаря лично с Рамзан Кадиров.

Какво е известно за здравословното състояние на Кадиров

От повече от година не спират слуховете за предполагаемото влошено здравословно състояние на Рамзан Кадиров. През 2023 г. той на няколко пъти изчезна от общественото пространство и дори беше забелязан в болница в Москва. От неговото обкръжение тогава побързаха да информират, че Кадиров бил отишъл на свиждане на тежко болния си чичо, а за да опровергаят слуховете, че чеченският лидер бил починал, усилено се разпространяваха снимки от различни негови срещи, включително с руския президент Путин. 

През пролетта на 2024 г. в медиите се появиха публикации, според които Кадиров имал панкреонекроза - заболяване с много висок процент на смъртност, от което човек не може да се излекува напълно. Това разпали отново дебата за потенциалните наследници на чеченския лидер.

Междувременно Апти Алаудинов, бивш командир на сформирания в Чечня батальон на специалните сили "Ахмат", беше изтеглен в Москва и назначен за заместник-началник на Главното военно-политическо управление на руските въоръжени сили. Мнозина видяха в това ход, който обяснява всичко: Алаудинов, победителят в чеченската "Игра на тронове", е подготвян от Москва за следващия ръководител на Чечения в случай, че нещо се случи с Рамзан Кадиров.

Властта на семейството на Кадиров

Рамзан Кадиров явно държи на семейните връзки. Майка му ръководи най-голямата чеченска благотворителна фондация, която е включена в списъка с американски санкции. Най-голямата му дъщеря Айшат е вицепремиер на страната от края на 2023 година, а друга негова дъщеря, Хадижат, е назначена от Кадиров на поста първи заместник-ръководител на неговата администрация по социалните въпроси. В същото време в днешна ислямизирана Чечения на Кадиров една жена не може да заеме никакъв значим пост, ако не е подпомогната от син, баща или съпруг.

Но да не забравяме и синовете на чеченския лидер. Любимият му по-малък син Адам Кадиров не само може да бие публично и безнаказано затворници в чеченските центрове за предварително задържане, както постъпи с Никита Журавел, който подпали Корана, но и оглавява отдела за сигурност на баща си и ръководи руския университет за специални сили, носещ името на Владимир Путин, в Чечения. Най-големият син на Рамзан Кадиров - Ахмат, който за разлика от Адам вече е пълнолетен и е кръстен на дядо си, бившия първи проруски президент на републиката, през февруари тази година стана министър по въпросите на младежта.

И това е само върхът на айсберга: повече от половината от всички по-значими постове в чеченското правителство се заемат от роднини, съселяни и приятели от детинство на Кадиров. В тази красива картина на семейна любов и взаимопомощ обаче има един проблем: нито едно от децата му все още не е навършило 30 години – минималната възраст, предвидена от руското законодателство за поста ръководител на републиката. Самият Рамзан Кадиров, когато баща му Ахмат беше убит при терористичен акт на стадион, трябваше да чака няколко години и да се бори за властта със съперници, които загадъчно изчезваха един по един.

Намерен ли е вече наследник?

Ако нещо се случи с чеченския лидер, нито едно от децата му няма да може да бъде назначено за временно изпълняващ длъжността ръководител на Чечения. Така че цялата власт в този фактически султанат е в ръцете на едно семейство, но е невъзможно да я предаде по наследство, без да се договори с Владимир Путин за промяна на закона. 
Може би Кадиров се опитва да направи точно това. Но докато въпросът не бъде решен, остават приятелите на семейството. Например депутатът от Държавната дума Адам Делимханов, заподозрян в убийството на героя на Русия Сулим Ямадаев, също чеченец. Магомед Даудов, председателят на чеченския парламент в оставка, в миналото известен с прозвището си "Лордът". Както и изтеглените в Москва – за обучение или за да са по-далече от Кадиров и семейството му - Апти Алаудинов и Абубакар Еделгериев. 

Изглежда, че картите са подредени. И сега всички чакат само медицинското свидетелство за здравето на чеченския лидер.

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.

Дойче веле