Мистериозен запис с участието на ръководните фигури на "Продължаваме промяната" стана повод за ново сътресение насред предизборната кампания. Аудиото бе публикувано снощи в сайта "Афера", като от ПП потвърдиха впоследствие неговата автентичност. Качеството е лошо, но могат да се различат гласовете на съпредседателите на партията Кирил Петков и Асен Василев, на бившия премиер Николай Денков и на дясната ръка на Петков - Лена Бориславова.

Макар и малко от казаното да се чува (и разбира) все пак става ясно, че темата на обсъждане са даренията при последната кампания за парламент - от миналата година. Говори се за нужни за тв клипове милиони, за "официалния кеш", за "кеш в торби", за това как да се осчетоводят даренията по надлежния ред (даренията от физически лица имат таван).

В записа се чува и как Петков звъни на лице с малкото име "Пламен".

"Пламене, да те питам, ти понеже ги познаваш всичките... още един милион и половина за кампанията. Имаш ли някой, дето може да даде за още малко пари? Може да са официално, може да са неофициално, както му е по-удобно на тоя човек. Обаче ще ни трябват за телевизионна реклама. Да, може, каквото и да е. Каквото и да е, ще е в момента от помощ", се чува.

Общото впечатление от записа е, че в партията търсят средства за кампанията - официално или не, като неофициалните пари трябва да минат през официални дарители. 

От "Афера" пък директно пишат, че "Пламен" е бизнесменът Пламен Бобоков. А в последващ коментарен материал дават да се разбере, че записът, ако не правен, то поне е разпространен (а може и двете) от показно убития миналия август бизнесмен Алексей Петров, посочен от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов като посредник за "сглобката" с ПП-ДБ. 

"Едно нещо трябва да му се признае на Алексей: И тези ги сготви. От отвъдното!" - пише авторът на този текст.

Късно вечерта от ПП публикуваха записа във фейсбук страницата си, като на практика потвърдиха неговата автентичност. Посочват, че той показва, че службите ги следят. Призовават и хората за дарения за сегашната кампания.

"Здравейте, приятели, пускаме ви запис, от който ще разберете, че на изборите през 2023 не успявахме да съберем пари, за да си финансираме кампанията. Сега положението е същото, затова и сме обявили дарителска кампания.

Другият извод, който се налага, е, че българските служби ни следят и подслушват. Това може да ви обясни и защо ГЕРБ и ДПС водеха такава люта битка, за да ги запазят в този вид.

Подкрепете ни, за да има истинска промяна в България", написаха от партията.

Не коментират обаче самото съдържание, обект на различни интерпретации в коментарите в социалните мрежи.

Очаква се да направят коментар днес - преди извънредното заседание на парламента, инициирано от групата на ПП-ДБ - най-малкото заради физическото наличие на журналисти пред пленарната зала.

От "Афера" пък обеща продължение.

И то дойде - малко преди 11 ч., като този път в записа сайтът е разпознал Алексей Петров, който разговаря с Асен Василев. Обектът на разговора е президентът Румен Радев, който според Василев имал "кеш" - достатъчно, че да спечели изборите пред ГЕРБ. И това Василев казал на Бойко Борисов.

Автентичността на втората част не е потвърдена (все още) от ПП.