Най-важният от трите съдебни процеса срещу групата заговорници около принц Хенрих XIII Ройс започва днес във Франкфурт. Девет души от радикалната групировка „Райхсбюргери“ ще отговарят по обвинение в опит за държавен преврат.

Федералната прокуратура е повдигнала обвинения на общо 26 души. Те са обвинени, че са искали да вземат властта в Германия с помощта на чуждестранни войски. Хамбургският предприемач на недвижими имоти Ройс е трябвало да стане държавен глава.

Според обвинителния акт по време на планирания преврат е трябвало да бъдат убити и политически опоненти. Според наказателното право обвинението е в "подготовка на крайно предателско начинание" и създаване на "терористична организация". Почти всички обвиняеми са арестувани през февруари 2022 г. и се намират в ареста.

Във Франкфурт са повдигнати обвинения на членовете на ръководната група, известна като съвет на групата. Освен Ройс, сред тях е и бившият депутат от AfD Биргит Малсак-Винкеман, която след преврата трябваше да стане министър на правосъдието. Рюдигер фон Пескаторе, бивш подполковник от Бундесвера, също е подсъдим във Франкфурт като ръководител на военното звено на групата.

Третият процес ще започне на 18 юни във Висшия областен съд в Мюнхен. Останалите осем обвиняеми ще бъдат съдени в Мюнхен, включително астроложката от Хепенхайм Рут Лайдинг.