Безработицата и икономическата активност на населението растат едновременно. Това се вижда от данни на Националния статистически институт.

Става въпрос за основни резултати от наблюдението на работната сила през първото тримесечие на 2024 г.

Коефициентът на безработица е 5 %, или с 0,6 процентни пункта по-висок в сравнение с първото тримесечие на 2023 година.

Коефициентът на заетост за населението на възраст 15 - 64 навършени години намалява с 0,2 процентни пункта в сравнение със същото тримесечие на 2023 г. и достига 70,2%.

Коефициентът на икономическа активност за населението на възраст 15 - 64 навършени години е 74 %, като в сравнение с първото тримесечие на 2023 г. се увеличава с 0,3 процентни пункта, посочват от НСИ.

Защо едновременно растат и безработицата, и коефициентът на икономическа активност?

Причината е, че повече хора търсят работа, а безработните са част от икономически активните лица. Затова и икономическата активност се увеличава, посочиха от НСИ пред Клуб Z.

Всъщност намаляват т. нар. обезкуражени лица. Това са тези, които не работят и смятат, че няма да си намерят работа и затова не търсят такава. Те се водят извън работната сила.

Те намаляват от почти 45 хиляди миналата година на около 32 000 тази.

Данните сочат, че около 12 600 души вече са решили, че искат да работят и търсят работа. Така те влизат в бройката на икономически активните лица.

Затова има ръст и на безработицата, и на икономически активните лица, обясниха още от НСИ.