ГЕРБ и ДПС се опитват да ни върнат към познатата стабилност на "постната пица с бухалките". Това каза Николай Денков ("Продължаваме промяната - Демократична България") в декларация от парламентарната трибуна. В отговор Тома Биков (ГЕРБ) заяви, че това са опорки, които от няколко седмици се разпространяват във фейсбук.

В декларацията си Николай Денков изброи събития от последните седмици, случили се при управлението на служебния кабинет:

"Финансовият министър наплаши хората с невярната информация, че хазната е останала само с 6,6 млрд. лв. Десет дни по-късно, след като влязоха редовните постъпления, в хазната се оказаха 10,9 млрд. лв.

Министерският съвет разреши построяването на частна детска болница, с което обезсмисли построяването на държавна. И това се случи след като отбелязахме съществен напредък през последната година и възобновихме работата по националната детска болница. Проектът, който се опитаха да прокарат, беше спрян още по времето на Кирил Петков през 2021 г., точно с аргумента, че не е от полза за хората. Дали пък обяснението за това действие на служебното правителство не е в разкритото от министър Хинков изявление на виден здравен кадър на ГЕРБ, че: Държавна детска болница няма да има? Само бурната обществена реакция блокира този опит да се превърне здравето на нашите деца в поредния бизнес проект за огромни печалби на определени бизнесмени в здравеопазването.

Дали затова ГЕРБ и ДПС не подкрепиха предложения от нас Мораториум за откриване на нови болници до актуализацията на националната здравна карта? Защото именно тази карта показва къде има нужда от здравни грижи за хората, а не къде са най-големите печалби от Здравната каса.

Служебният министерски съвет отмени решението, с което бяхме превели 780 млн. лв. във фонда за енергийна сигурност.

И няколко дни след това започна да плаши гражданите с голямо повишение на цената на тока, защото нямало средства в същия този фонд. С какви аргументи – след като днес цената на произведената електроенергия е много по-ниска, отколкото по същото време миналата година. Някой разбра ли в тази държава, включително и днес, какво ще стане с цената на тока – ще се увеличава ли, с колко?

В залата не можахме да разберем. Сигурен съм, че и гражданите не знаят.

НОИ подготвя доклад, с който се опитва да спести 100 млн. лв. от пенсионерите в България и 3 дни никой от държавата не реагира. Едва след острата реакция на ПП-ДБ, депутат от ГЕРБ се притече на помощ и обясни на служебния министър какво трябва да направи, за да се измъкне от скандалната ситуация. Сега казват, че Надзорният съвет на НОИ гласува да спази законът и увеличението със сигурност ще е с 11%. Но каква е гаранцията, ако не приемем решение днес, че няма утре да се гласува друго от същия този надзорен съвет?

Министърът на енергетиката се хвърля в PR акции да спаси в публичното пространство загробващия договор на Булгаргаз с Боташ, който е на път да фалира българското дружество и да освободи българския пазар за нови играчи.

Но тези PR акции не премахват истинските проблеми на този договор.

Служебният министър на иновациите и растежа неочаквано предложи ББР да раздава нисколихвени или безлихвени кредити за държавните служители, в нарушение на Закона за ББР. Тази банка е създадена да насърчава развитието на малкия и средния бизнес/ малките и средните предприятия, а не да служи за безплатно финансиране на физически лица – и то преди избори – за сметка на всички останали граждани".

Денков припомни, че при управлението на неговия кабинет са били осигурени средства за безплатното обучение на 127 000 студенти и докторанти по държавна поръчка в университетите.

"Сега тези средства се оказа, че ги няма. Къде изчезнаха", попита той.

И изтъкна, че при служебния кабинет са били сменени 12 хил. човека без конкурси.

"Само месец след назначаването на служебното правителство вече е сменен бордът на ДКК – тъкмо след като тази доскоро непрозрачна държавна структура започна да връща предплатените милиони по инхаус договори, сключени при кабинета Борисов. Набързо смениха ръководителите на Здравната каса и още куп структури в администрацията, без аргументи. Но пък отмениха уволнението на шефа на "Пирогов", болницата, в която чакаха ротацията, за да няма последствия, включително за реплики като трябва да усетят болката тези хора", изтъкна Денков.

Според него "виждаме една позната от близкото минало картина, която показва какво ни чака всички нас, ако ГЕРБ и ДПС отново получат властта и ни върнат към познатата стабилност на постната пица с бухалките".

Денков обясни, че най-важните черти на този модел на управление са ясни - минимални заплати и пенсии, за да останат пари на края на годината и да се раздадат без обществени поръчки на приятелите олигарси, насочване на огромни количества пари и разрешения за бизнес проекти за същите тези олигарси, рекет върху бизнеса и заграбване на бизнеси с услужливата помощ на "нотариуси и джуджета", натиск с компромати и лъжи на всички, които се опитват да променят този модел.

"С други думи, сервираха ни старите номера за измисления хаос и разруха, подготвяйки по този начин почвата за модела на постната пица с бухалките, в който пари за хората няма. Но за олигарсите има. Ние от ПП-ДБ сме гарантът, че този мрачен и вреден за България сценарий няма да се състои. Но ни трябва още по-голяма сила след тези избори.

И за да си подсигурят служебна победа за изборите и да откажат хората от гласуване, върнаха с пълна сила ползването на служби и прокуратура като бухалки срещу всички неудобни и като чадър за удобните. Да, ние сме от неудобните, защото няма да се откажем и няма да се уплашим. Компроматите с тайни записи как търсим финансиране за предизборната си кампания, пуделите и другите ченгеджийски номера само прикриват нежеланието на управляващите да разследват истински важните случаи като Нотаруиса, Осемте джуджета, Турски поток, Боташ и всички гейтове от близкото и по-далечното минало. Така искат ГЕРБ и ДПС да живеем в България и се опитват да ни убедят, че друг път няма", каза още Денков.

Веднага след декларацията на Денков на трибуната излезе Тома Биков (ГЕРБ). Той не коментира критиките, отправени от Денков, а наблегна на това, че "Продължаваме промяната - Демократична България" ще има слаб резултат на изборите.

"Това, което ви се случва, е поради ваши грешки, просто защото сте извършили действия, които впоследствие водят до подобни резултати. В момента вие събирате резултатите от вашите действия в последните три години, това е реколтата. Никой не ви е виновен и колкото декларации да направите, няма да съберете дори и твърдото си ядро, защото и вашите хора протестират на "Фритьоф Нансен" . Ще го разберете и това на изборите. 

Опитайте се да бъдете малко по-скромни, сдържайте се, наложете си малко дисциплина", призова Биков.

Според него "Продължаваме промяната - Демократична България" са инициирали заседание на парламента именно заради това, а не заради пенсиите, където проблемът е решен.

"Ние сме тук да ни изтъркаляте всички тези опорки, които ги въртите във Фейсбук от няколко седмици. Ако има нещо важно, което се случва днес, то е, че с подобни действия се бламират промените в Конституцията, не за това дадохме непрекъсваемост на работата на парламента", коментира още Биков.