Пенсиите ще бъдат увеличени от 1 юли 2024 г. с 11 %, заяви служебният премиер Димитър Главчев по време на изслушването му в парламента във връзка с осъвременяването на пенсиите. Изслушването бе на извънредно заседание, свикано по инициатива на "Продължаваме промяната - Демократична България".

Депутати от тази коалиция обаче изтъкнаха, че в един момент на страницата на НОИ е имало друг процент за увеличаване на пенсиите - а именно 10%. И цели три дни не е имало никаква реакция от правителството.

Главчев цитира официален протокол от заседание на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт, проведено на 14 май т. г., в който се посочва, че решението е взето с 16 гласа от присъстващите членове на съвета.

Той припомни, че органите на управление на НОИ са Надзорният съвет, управителят и подуправителят.

"Това са органите, които могат да вземат такова решение. Не знам защо намесвате правителството. Добре знаете, че има представители на изпълнителната власт в Надзорния съвет на НОИ, но те са 10 души. За да се вземе решение, трябват поне 11 гласа "за". Единственото, което може да направи министър-председателят, е да призове участниците в Надзорния съвет да гласуват за определен процент. Аз го направих, не знам защо сте го пропуснали.

Останалите шестима, които са гласували, са представители на работодатели и на синдикални организации. Не виждам там по какъв начин може да повлияе министър-председателят, съмнявам се, че и Народното събрание може да повлияе на представители на синдикалните организации", заяви Главчев.

Бившият финансов министър Асен Василев посочи, че икономическият модел, по който се развива България през последните три години, е показал, че може да има ръст на доходите, но в последно време се наблюдават опити "страната да бъде върната във времената на постната пица". 

"Спрете да лъжете българските граждани, че няма пари. Пари има. Вие искате тези пари да отиват не при българските граждани, а при определени фирми", смята Василев.

И допълни, че нивото на неравенство в България е станало като в държави от Латинска Америка и Африка.

"Това правителство се опитва да ни върне обратно към този модел", каза Василев. 

Депутатът от ПП-ДБ Искрен Арабаджиев допълни, че на интернет страницата на НОИ е имало информация за друг процент.

"Получихме десетки обаждания от притеснени пенсионери, че се връщат времената, в които пенсиите се замразяваха или се даваха по-ниски увеличения", каза той. 

Главчев обаче заяви, че никога и на никого от правителството не му е хрумвало да прилага процент, по-малък от 11 %, за увеличаване на пенсиите.

"Това ви го декларирам. Независимо какво има на сайта на НОИ, има решение, че пенсиите ще бъдат осъвременени с 11 %", увери служебният премиер. 

Със 78 гласа „за“ , без "против" и "въздържал се" парламентът одобри проекта на решение на „Продължаваме промяната-Демократична България“(ПП-ДБ), с който задължава представителите на правителството в Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) да подкрепят осъвременяване на пенсиите по чл. 100 от Кодекса за социално осигуряване в размер на 11 % от 1 юли т.г.

ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане" не участваха в гласуването. Така решението бе прието с гласовете на ПП-ДБ, БСП, "Има такъв народ" и двама независими депутати.

Цената на тока

От "БСП за България" се възползваха от свиканото извънредно заседание, за да поискат да бъде изслушан председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов за предстоящо драстично, според тях, увеличение на цената на тока, но временната председателка на НС Росица Кирова отказа да подложи предложението на гласуване. Тя посочи, че няма основания за притеснения и включване на точка в дневния ред. 

Лидерката на БСП Корнелия Нинова настоя да бъде изслушан Иван Иванов, след като служебният министър на енергетиката не може да присъства, защото е в САЩ.

"Искаме да знаем какво е основанието сега за тези намерения за драстично увеличение на тока. Днес ще решим да вдигнем пенсиите с 11% и на 1 юли на същите тези пенсионери ще им вдигнат тока с 30%", коментира Нинова.

Кирова отговори, че се е свързала с Владимир Малинов и с Иван Иванов.

"Г-н Иванов ме увери, че няма да бъдат предприемани действия преди края на юни, както и че писмото от АЕЦ "Козлодуй" за увеличение на цената е било оттеглено, а исканото увеличение е било преразгледано. Ако смятате, че това е изключително важно, може да се събере подписка за друго извънредно заседание", каза още Кирова.

Радослав Рибарски (ПП-ДБ) също призова предложението за включване на тази точка в дневния ред да бъде подложено на гласуване. В противен случай, той заяви, че отново ще бъдат събрани подписи за извънредно заседание.

След това по искане на ПГ на "БСП за България" беше дадена 30-минутна почивка. От левицата настояха в това време да бъде свикан председателски съвет, на който да се вземе решение дали парламентът да изслуша председателя на КЕВР.

"За пенсиите въпросът е решен, за тока още не е решен", аргументира искането Георги Свиленски ("БСП за България").

В крайна сметка подобна точка в дневния ред не бе включена. Кирова се аргументира, че на извънредно заседание дневния ред се определя предварително. Все пак депутати от БСП зададоха въпроси по темата към Главчев, който заяви, че няма поводи за притеснение за увеличение на цената на тока.

"Няма никакво напрежение по отношение на увеличаването на цената на тока, нито в "Белене", нито в "Козлодуй" има напрежение. Правителството, доколкото е в компетентността си, следи процеса. Има независим регулатор, който определя цената на тока и не го казвам, за да прехвърля топката там. Следим процеса по формиране на цената на тока, доколкото е в правомощията на изпълнителната власт.

Мога да успокоя българското население, че няма да има драматична промяна. Мога да дам индикативен процент – в рамките на инфлацията, че и по-надолу. Не е моя работа да казвам каква ще бъде цената на тока от 1 юли", каза Главчев.