Режисьорът Али Абаси каза в Кан, че би искал Доналд Тръмп да гледа филма му "Стажантът", в който участва и номинираната за "Оскар" актриса Мария Бакалова. Преди това кампанията на бившия президент на САЩ обяви, че ще съди авторите на филма за "откровено неверни твърдения". За това съобщи електронното издание "Скрийн дейли", на което се позовава БТА.

"Не мисля, че той задължително няма да хареса филма", каза Абаси на пресконференция в Кан, където бе премиерата на "Стажантът". Филмът е в основната програма на кинофестивала във френския град.

"Смятам, че ще бъде изненадан. Бих предложил да се срещна с него, да гледаме заедно прожекцията и след това да разговаряме за филма", каза режисьорът.

От кампанията на Тръмп определиха историята във филма от 70-те години, фокусирана върху отношенията на Тръмп с неговия ментор и адвокат Рой Кон като "чиста измислица, която прави сензация от отдавна развенчани лъжи".

В една от сцените на филма Тръмп (в ролята - актьорът Себастиан Стан) изнасилва бившата си съпруга Ивана (в ролята - Мария Бакалова). Ивана Тръмп първоначално определяше случая от 1989 г. като изнасилване и говори за него по време на развода ѝ с Тръмп година по-късно. Няколко години по-късно тя каза, че не иска думите ѝ да бъдат интерпретирани буквално или в криминалния смисъл. Ивана Тръмп почина през 2022 г.

На пресконференцията в Кан Абаси изрази очакване филмът му да излезе по кината около втория кандидатпрезидентски дебат между Тръмп и Джо Байдън на 10 септември.

"Имаме предстоящо промоционално събитие за филма, наречено избори в САЩ", пошегува се Абаси. Филмът все още няма дистрибутор за САЩ.

"Това не е филм за Доналд Тръмп. Това е филм за системата и как тя работи, как е устроена системата и как властта протича през тази система, как Рой Кон е експерт, който използва системата", каза Абаси.

В ролята на Кон в "Стажантът" е Джеръми Стронг, който не дойде на премиерата в Кан заради ангажименти на Бродуей в постановката на "Враг на народа" на Хенрик Ибсен.

Себастиан Стан каза на пресконференцията за героя си Доналд Тръмп, че "той е човешко същество като всеки от нас. Всеки от нас има определени принципи. Зависи какви са те."

Бакалова, която изгря с ролята си в "Борат 2", коментира героинята си в "Стажантът", че "колкото повече опознавам Ивана, толкова повече се влюбвам в нея. Тя е изпреварила времето си."