"Здравословното ми състояние се влоши много през последните месеци - главно заради несъстоятелните нападки към мен и моите близки."

Това е написал Радослав Димов - досега шеф на Софийската апелативна прокуратура, в общия чат на прокуратурата, където съобщава, че днес ще го освободят от поста и от системата изобщо. Това стана ясно от думите на Огнян Дамянов на заседание на Висшия прокурорски съвет, който гласува единодушно оставката.

Димов има предвид това, че името му бе замесено в историите около застреляния Мартин Божанов-Нотариуса. Още тогава, след като в интервю излезе, че на адвокат е звъняно от името на топ прокурора с оферта да се решат проблемите на клиентите му, самият адвокат бе изслушан. Той каза, че е станало недоразумение - не му е звънял Димов, а напротив - звънял му е непознат човек, а той отвърнал, че познава гласа на Димов и ако има нещо да му казва прокурорът - да се обади лично.

Повече обаждания нямало.

ВПС окачестви всичко като "телефонна измама".

Още тогава на изслушването пред кадровиците обаче, самият Димов намекна, че се бори да изчисти името си, защото има заболяване, което статистически не му дава още много живот. После той бе изслушан и в НС.

В края на обръщението си до колегите днес той им пожелава сила и „да продължат да се борят с несправедливостта“.

Оставката му бе в редовните точки от дневния ред днес, обаче стана ясно че е вкарана и извънредна точка - предложение от Огнян Дамянов, Стефан Петров и Евгени Иванов той да бъде награден.

Така съветът единодушно реши – поощри Радослав Димов Димов с Личен почетен знак, първа степен - златен и парична награда 1500 лв.

Причините са "висок професионализъм, безупречно изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества".

Иначе интересно е, че Димов идва на самия връх на Апелативна прокуратура, след като бе административен ръководител на най-ниското ниво - Районна прокуратура преди Невена Зартова до 2019 г.