С видима емпатия и гласно възмущение от тези "клеветнически твърдения", "доноси", "пасквили" Прокурорската колегия изслуша двама магистрати, чиито имена излязоха тези дни около Мартин Божанов-Нотариуса.

Радослав Димов - апелативен прокурор на София и Ясен Тодоров - следовател в НСлС и бивш член на ВСС, се явиха пред колегите си от съвета по свое собствено искане, както казаха - за да изчистят имената си.

За разлика от Съдийската колегия, където тези дебати отнемат много часове, изслушването на двамата отне половин час нетно.

"Излезоха едни публикации, в които е забъркано моето име. Бих искал да бъде изчистено името ми, защото това, което се твърди от гръцки бизнесмени, не е вярно.

Доколкото страдам от болест, която статистически не ми дава много живот, искам своевременно да си изчистя името – заради мен и децата ми", заяви Димов.

Всъщност неговото име бе намесено от представители у нас на гръцкия бизнес, които стават жертва на класическо рейдърство от групата около Нотариуса - и цялата държава по странен начин се стоварва върху тях. Тогава българин адвокат - Аександър Червеняков, заявил, че му се обадил глас, който се представил за шефа на САП Радослав Димов и че може да реши проблемите на неговите гръцки клиенти (макар че, както Клуб Z писа - самият адвокат всъщност е дал показания, че сам е разпознал, че това не е топ прокурорът и затворил).

Димов е категоричен, че не е говорил „с някакви адвокати относно някакви имоти“.

"С никой не съм говорил, не съм отправял заплахи или натиск не съм оказвал." Той напомни, че доброволно е поискал да се сезира и Софийската градска прокуратура, която разследва евентуални престъпления на магистрати.

"Държа на вашата подкрепа… Ами, това е", лаконичен бе апелативният прокурор.

Той каза единствено, че познава адвоката Александър Червеняков, който е замесен в историята. „Не сме приятели – просто сме познати. Не сме близки, исках да кажа“.

Димов не е работил пряко по преписки, свързани с гръцките интереси в България. На въпрос на Огнян Дамянов той отрече изобщо да познава Нотариуса - само знаел за него това, "което се носело в професионалните среди – че е имотен измамник".

А пък сочения за негов най-приближен - адвокат Велимир Атанасов, познавал "докогато беше съдия в СРС", пак без да бъдат в близки отношения. Оттогава не го е чувал.

Прокурорът направи и хипотеза как и защо е бил замесен:

„Както много пъти се е случвало - някой употребява името на магистрат, за да се представи колко е велик, какви връзки има и злоупотребява с името… Предполагам, че затова става въпрос – има всякакви юристи, всякакви колеги, предполагам, че чрез името е опитвал някаква корист – да извлекат някаква полза. Кой е точно – не мога да кажа", заключи шефът на Апелативна прокуратура.

Под 17 мин. продължи изслушването на Радослав Димов, а накрая членовете на прокурорския съвет го изпратиха с думите, че е „винаги добре дошъл“.

Ясен Тодоров - един от най-приближеите около Сотир Цацаров и Иван Гешев в бившия състав на ВСС, каза че подал молба да го изслушат както във ВСС, така и в парламентарната комисия.

Той каза, че списъкът с клиенти на SS клуба, който протекъл (всъщност появиха се няколко списъци, б.р.), "представлява 3 и половина страници неподписан текст“. В него "тежко се засяга моето добро име, нанасят се много тежки психологически вреди на близките ми хора" пр.

Тодоров вкара повече патос - че това, което се случва в момента, било като в СССР през 1930-те години, или в НРБ - през 1950-те: само по доноси да се съсипват човешки съдби. И само късмет е, че сме 21-ви век, защото иначе едва ли щял да говори свободно пред тях и дори едва ли физически щял да е жив.

"Не може законодателната и изпълнителната власт да боравят с такива пасквили!

Истината е като мехурче въздух – дори да го пуснеш на дъното на Марианската падина, то ще изплува", каза Ясен Тодоров.

И той нямал никаква представа от Мартин Божанов. За пръв път научил за него от интервютата на Ивайла Бакалова през 2021 г. (когато той бе намесен, че предлага да оправи пред правосъдието проблемите на мъжа й Веселин Денков-Весо Брадата, б.р.)

"Никога не съм комуникирал с него пряко, опосредено, чрез други лица. Никога не съм имал телефонни номера, не знам къде са офиси, кантори, местоживеене", декларира бившият зам.-директор на НСлС, когото Гешев сложи на този пост, но после при идването на Сарафов бе свален.

Тодоров е дотолкова непричом, че когато сега тръгнали скандалите и изплувал тайният клуб за магистрати SS, той ползвал "БГ мапс" да провери къде се намира. И не просто клубът:

"Не знаех даже, че има такава улица - "22 септември" – да не би някога да съм минавал в този район".

После установил, че най-близкото място в близост, по което минава с автомобил, е бул. "Михай Еминеску" - Бастилията - Ситняково.

Ясен Тодоров "има претенции, че има аналитична мисъл", но въпреки че имал своите предположения за този списък, ще ги запази за себе си - да не клевети той на свой ред някого.

Георги Кузманов прояви съчувствие, като го нарече "човек, който е доказал възможностите си в разследването".

Гергана Мутафова попита какво да правят по-нататък. Например, да се покани на изслушване споменатият адвокат Червенаков, както и протоколът от днешното изслушване да се прати в Парламента и в СГП.

"Ние не може да сформираме никаква комисия или да каним други, докато нямаме поне някакви сигурни факти или документи", заяви тя.

Изобщо идеята - да направят ли комисия както Съдийската колегия, не срещна подкрепа. Калина Чапкънова също се изказа против такава комисия - както и да "копират поведение на друг орган". Евгени Иванов каза, че от такава комисия, която няма големи правомощия, няма никакъв смисъл.

Йордан Стоев дори каза, че "отварят вратата" и покани всички колеги, които се чувстват засегнати или имат някаква информация - да дойдат във ВСС и всичко да разкажат.

Накрая кадровиците оставиха темата отворена - да обобщят всички идеи, които са сложили днес на масата.

По-късно съветът излезе и с решения:

Прокурорската колегия покани за изслушване в заседание на 28.02.2024 г. Александър Червеняков – адвокат в Софийската адвокатска колегия, и четиримата бивши заместници на административния ръководител на Софийска районна прокуратура – Борислав Георгиев, Иван Стефанов, Мима Куцкова-Дамянова и Тодор Куюмджиев.

От Софийска градска прокуратура ще бъде изискана справка за образуването и движението на досъдебното производство, водено срещу организирана престъпна група, един от членовете на която е Мартин Божанов – Нотариуса. От СРП ще бъде изискана също информация относно образуването и движението на 25-те преписки, свързани с него, актът с който същите са приключени, данни за наблюдаващия прокурор по всяка от тях ведно със справка за случайното им разпределение.

Прокурорската колегия изиска от и. ф. „главен прокурор“ резултатите от  ревизионния доклад от проверката в СРП, непосредствено след изготвянето му.

В изпълнение на нейно решение ще бъде създаден на интернет страницата на ВСС раздел „Документи, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов – Нотариуса“, на която своевременно ще бъдат публикувани постъпващи документи.

Прокурорската колегия предлага на Временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов да изпрати на ПК на ВСС, която изпълнява функциите на Висш прокурорски съвет, „Доклада относно дейности и обвързаности на Мартин Божанов – Нотариуса“, ведно с всички приложения и списъци към него.