Средното изменение на цената на електрическата енергия от 1 юли 2024 г. ще бъде около 2 процента.

Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) доц. Иван Иванов на брифинг в сградата на регулатора. По думите му все още се извършват изчисления от експертите на КЕВР и се проверяват направените от енергийните дружества инвестиции с оглед на тяхното отразяване в ценовото решение. "Затова не може да се определи точното изменение на цената на електрическата енергия", заяви Иванов, предава БТА.

Председателят на КЕВР изтъкна, че за следващия едногодишен ценови период цената на електрическата енергия от АЕЦ "Козлодуй" ще остане практически непроменена. Той припомни, че първоначалното заявление на атомната централа е било за повишаване на цената с 30 процента, но впоследствие това заявление е било оттеглено и в понеделник в КЕВР е постъпило второ заявление от АЕЦ "Козлодуй". Това заявление е почти идентично с това от миналата година. През 2023 г. от АЕЦ "Козлодуй" са поискали цена от 69,77 лева, а тази година е това е искане е дори за малко по-ниска цена - 69,14 лева. 

Днешният брифинг на Иванов следва създалото се напрежение след едно изказване на служебния министър на енергетиката Владимир Малинов, че "има сериозен потенциал от поскъпване на цената на електроенергията от 1 юли 2024 г." После пък бе обявено заявлението на аеца. 

Така вчера, възползвайки се от извънредното заседание на парламента на тема пенсии, от БСП поискаха изслушване на ръководството на КЕРВ, но председателката Росица Кирова не допусна такова, преразказвайки свой разговор с Иванов, който успокоявал, че драстично поскъпване на цената на тока няма да има. От левицата не приеха преразказа на личен разговор като "изслушване" пред депутатите. Бяха подкрепени от "Продължаваме промяната-Демократична България", които дадоха заявка, че ще инициират събиране на подписи за ново извънредно заседание. В крайна сметка, малко след 19 ч. вечерта се разбра, че в рамките на деня ще има второ извънредно заседание - този път инициирано от ГЕРБ и ДПС. То обаче се провали заради липсата на кворум - народните представители, които са в предизборна ваканция, вече се бяха разотишли по регионите си.

Очаквайте подробности