Германското правителство разкритикува самостоятелния ход на Испания, Ирландия и Норвегия, които вчера обявиха, че ще признаят Палестина за държава. Германската министърка на външните работи Аналена Бербок заяви, че този ход не води до нищо конкретно и само ще затрудни евентуални мирни преговори.

"Решението на тази ужасна ситуация, която преживяваме в момента, не изисква символично признание, а политическо решение." Това заяви германската министърка на външните работи Аналена Берлок след консултации с колегите си от Франция и Полша. "Без силна кризисна дипломация палестинската държава няма да стане реалност", посочи тя.

Независима палестинска държава е твърда цел на германската и европейската външна политика, заяви Бербок.

"Ако едно просто признаване сега, в този момент, би донесло мир, тогава не мисля, че някой или която и да е политическа сила в света би се поколебала."

Тя призова за преки преговори между двете страни за намиране на решение на близкоизточния конфликт, основано на съществуването на две държави, в които израелци и палестинци да живеят мирно един до друг. Похитените заложници трябва да бъдат освободени. Освен това смъртта и страданията в Газа трябва да бъдат прекратени. До Газа спешно трябва да достигне повече хуманитарна помощ.

За разлика от Норвегия, Ирландия и Испания, германското правителство продължава да отхвърля признаването на Палестина за държава.

Министърът на външните работи на Франция Стефан Сежурне подкрепи Бербок. Той заяви, че признаването на Палестина като държава не е табу за неговата страна. Желаното решение с две държави в крайна сметка би довело до това. Признаването обаче не трябва да бъде чисто символично, а трябва да допринесе за разрешаването на конфликта.

"Признаването сега няма да доведе до нищо", заяви той.

По отношение на заповедите за арест, поискани от Международния наказателен съд в Хага, Сежурне заяви, че съдът не може просто да приравни терористичната организация „Хамас“ и демократичната държава Израел. Полският външен министър Радослав Шикорски пък заяви, че това е едно много неудачно приравняване.

"Защото именно "Хамас" започна сегашната спирала на насилие". Той добави: "Струва ми се, че това не служи на каузата за намиране на мирно решение".

Главният прокурор на Международния наказателен съд в Хага Карим Хан е поискал заповед за арест за предполагаеми престъпления срещу човечеството срещу израелския министър-председател Бенямин Нетаняху и министъра на отбраната Йоав Галант. Заповед за арест е поискана и за лидера на ислямистката организация „Хамас“ в ивицата Газа, неговия заместник и ръководителя на „Хамас“ в чужбина.