Общото събрание на ООН гласува резолюция, с която бе определен ден за отбелязване на геноцида в Сребреница. Документът, чиито инициатори бяха Германия и Руанда, призовава 11 юли да бъде обявен за Международен ден за възпоменание на геноцида, извършен в Сребреница, и осъжда отричането на геноцида и възхвалата на военнопрестъпниците.

84 страни гласуваха в подкрепа за документа, 19 - против (сред тях - Русия и Китай), а 68 се въздържаха.

На 11 юли 1995 г. мюсюлманският анклав Сребреница е превзет от босненските сръбски сили под командването на ген. Ратко Младич. Босненските сърби избиват 8000 мюсюлмани – мъже и момчета, намиращи се в анклава, обявен за зона за сигурност от ООН. Ден преди заседанието президентът на Република Сръбска в състава на Босна и Херцеговина Милорад Додик заплаши с отцепване на населената предимно с етнически сърби полуавтономна част, ако резолюцията бъде приета. 

"Босна и Херцеговина достигна своя край, или по-точно, тя беше доведена до края си от онези, които се заклеха в нея", заяви Додик в мрежата X вчера. "Единственото, което остава, е всички ние да положим усилия да бъдем добри съседи и да се разделим по мирен начин", добави той.

В заседанието участва сръбският президент Александър Вучич, който води активна кампания против приемането на резолюцията. Преди вота той обяви, резолюцията "отваря стари рани и че ще създаде пълна политическа бъркотия".