Двудневните военни маневри на Китай в близост до Тайван са "явна провокация към международния ред", заяви говорителката на тайванското президентство, цитирана от Франс прес и БТА.

"Неотдавнашната едностранна провокация на Китай не само подкопава статуквото на мира и стабилността в Тайванския проток. Тя е и явна провокация към международния ред, която предизвиква сериозна загриженост и осъждане от страна на международната общност", изтъкна Карен Куо.

Китайските маневри приключиха снощи, припомня Ройтерс. Пекин, който смята, че демократично управляваният Тайван е негова територия, започна ученията си три дни след встъпването в длъжност на президента Уилям Лай, когото властите на КНР смятат за "сепаратист". Пекин заяви, че ученията са "наказание" за речта на Лай при инаугурацията му в понеделник, в която той заяви, че двете страни на Тайванския проток "не са подчинени една на друга"

Лай многократно е предлагал преговори с Китай, но е получавал отказ. Той настоява, че само народът на Тайван може да реши своето бъдеще и отхвърля китайските претенции за суверенитет.