Според китайски военен говорител военните учения на Китай около Тайван са тест за способността му да поеме властта над самоуправляващия се остров. Според държавните медии военният говорител Ли Си е заявил в петък, че двудневните учения ще проверят "способността за съвместно завземане на властта, съвместни атаки и контрол над ключови райони".

Военните учения започнаха в четвъртък. Десетки самолети са навлезли в отбранителната зона на Тайван. През последните 24 часа в близост до острова са регистрирани 49 самолета, съобщи тайванското министерство на отбраната в петък сутринта (местно време) - повече, отколкото при други учения тази година.

35 от самолетите са навлезли в тайванската зона за противовъздушна отбрана. Освен това са били забелязани 19 военни кораба и седем кораба на китайската брегова охрана.

В четвъртък Китай допълнително подсили напрежението с военни учения с участието на военни кораби и военни самолети, както и със заплахи за кръвопролития. Това се случи само няколко дни след встъпването в длъжност на новия президент на Тайван Лай Чинг-те.

В края на гражданската война преди 75 години Тайван не преминава под контрола на Комунистическата партия, както континентален Китай. Китайското правителство разглежда острова с население от 23 милиона души като отцепническа провинция, която трябва да бъде обединена с континенталната част, като при необходимост се използва военна сила.

Лай многократно е предлагал на Китай преговори, но е получавал отказ. Той заяви, че само тайванският народ може да реши своето бъдеще и отхвърли претенциите на Китай за суверенитет.