Стана много трудно да си активен гражданин, приятели. Активен селянин всеки може да е, ма гражданин... зор. Активните граждани познават програмите на партиите, които се явяват на избори и преценяват коя отговаря на техните интереси. Активните селяни гласуват по броя кебапчета, които ще получат по един или друг начин на изборите. От толкова много компромати обаче, то верно на човек не му остава друго, освен да муа кебапчета и да гледа сеира.

Но все пак как да изберем за кого да гласуваме и коя е нашата партия? Пресилено е да очакваме от избирателя да чете предизборни програми в ерата на тик-ток, „Нетфликс“ и „Ергенът“, още повече, че програмите са скучни, а шоуто, което върви около кандидатите, е интересно. Кой се напил, кой се наял, кой... Къде ти на фона на това риалити ще заравяме нос в сухи документи. Затова реших да ви улесня, както правя всяка събота, и да ви поднеса основните точки на партиите под формата на въпроси, а отговаряйки им, ще разберете в чие политическо семейство ще намерите себе си.

И така. Отговорете с „да“, „не“ или „не съм сигурен“ на следните въпроси и твърдения, като за „да“ получавате 10 точки, за „не“ 5 точки, а за „не съм сигурен“ – кило горски гъби и бой с шибойчица по босите стъпала:

1. Киро е виновен за всичко.

2. Трябва незабавно България да напусне ЕС и НАТО, селяните София, а софиянците – морето. В този ред.

3. Обичам да почивам в Гърция, вкарайте ни веднага в Шенген.

4. Какво присъствие, какви османци, върнете си ни турското робство!

5. Върнете си ни движението по Патриарха.

6. Пешо, върни ми парите!

7. Европейският съюз е същото като Съветския съюз, но е Европейски съюз.

8. Долу еврото, плащайте ни в рубли.

9. България не бива да влиза в еврозоната, но аз може.

10. България трябва да върне суверенитета си от Брюксел, но мен може да ме пратите там.

11. Върнете си ни движението по Патриарха.

12. Най-добре е да направим от Северна Македония синя зона, за да има къде избирателите да си паркират колите. За небългарски граждани синята зона да е червена.

13. По едно малко за всичко и оркестър „Канарите“!

14. Иван Костов е виновен!

15. Да пратим оръжие на Украйна

16. Да пратим хляб и сол на Русия.

17. Зеленски не съществува, той е холограма на Хилари Клинтън, която иска да открадне руските деца и да ги заведе на пица с кристали в Ню Йорк.

18. Бог да пази царя и лейди Кейт!

19. Върнете си ни движението по Патриарха!

20. Какви кюлчета, никакви кюлчета не съм виждал?

21. Ще арестувам всички и нещата ще се оправят.

22. Гласувайте за мен и ще ме хванат за мандаринките

23. Икономическата ни програма е от 212 страници, всичко е разписано детайл по детайл, гласувайте за нея, не за мен. В противен случай, ще ви хвана за мандаринките. Ще боли.

24. Без Русия няма да има България!

25. Путин е по-висок дори от Орбан, а Орбан е великан!

26. Върнете си ни движението по Патриарха!

27. Ако не гласувате за мен, ще излезна и ще почна да разказвам... За всеки имам по нещо.

28. На Делян Пеевски са му много сладки бузките.

29. Ако спечелим ние, ще победим на Евровизия. С гайди и истински юнаци.

30. "Лудогорец" шампион!

Отговори:

Резултат от 160 до 300 точки: Вие сте избирател на ГЕРБ. Или на ДПС. Или на ИТН. Или на „Възраждане“. Няма значение, за когото и да пуснете, Бойко ще си дойде.

Резултат от 1 до 160 точки: Вие сте мръсен либерал! За когото и да пуснете,  другите са повече от вас. А и промяната на движението по Патриарха просто уби либералната идея!

Резултат: 0 точки. Поздравявам ви, вие сте мнозинство. Истински светци. Ходещи икони. Няма още роден Спасител, който да е достоен за мъченичеството ви, затова предпочитате да се разпънете сами на кръста, само и само да не вземе да дойде някой и да ви оттърве от мъките, без да е напълно подходящ за това.