Френската крайно дясна политичка Марин льо Пен заяви, че би искала да си сътрудничи по-тясно с италианската премиерка Джорджа Мелони, предаде ДПА.

"Сега е моментът да се обединим", заяви Льо Пен пред италианския вестник "Кориере дела сера" по време на предизборна проява в Северна Франция през уикенда.

Очаква се "Национален сбор" на Льо Пен да разгроми партията на френския президент Еманюел Макрон на изборите за Европейски парламент след малко по-малко от две седмици, което е част от по-широкия подем на крайната десница в няколко държави от ЕС.

"Ако успеем, можем да станем втората по големина група в Европейския парламент. Мисля, че такава възможност не бива да се пропуска", заяви Льо Пен в коментарите, публикувани днес.

Тя и Мелони са съгласни по ключовите въпроси, отговори Льо Пен на въпроса какво има да каже на италианската премиерка, която встъпи в длъжност през 2022 г. Един съюз "би бил наистина полезен", каза Льо Пен.

Двете политички принадлежат към две различни политически групи в Европейския парламент. 

"Националният сбор" на Льо Пен се намира в дясната група "Идентичност и демокрация" (ИД), докато "Италиански братя" на Мелони, която има неофашистки корени, принадлежи към групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР).

В групата на ИД се отвори сериозен разрив заради "Алтернатива за Германия" (AзГ). Поводът беше изказването на водещия кандидат на AзГ за изборите Максимилиан Кра, че не всички членове на СС, нацистка паравоенна група, са били престъпници.

Това доведе до осъждане от страна на партията на Льо Пен, която се опитва да се отърси от антисемитската си репутация, и в крайна сметка до изключването на AзГ от групата на ИД.