Индийският премиер Нарендра Моди обяви, че вярва, че е богоизбран. Тази декларация той направи, докато дългите избори в най-многолюдната страна в света приближават към края си.

"Убеден съм, че Парматма (Бог, божествена сила, върховният дух, свръхдушата. Понятие от индуизма, което доста условно може да се преведе като Бог-бел. ред) ме е изпратил с причина. Когато целта е постигната, моята работа ще бъде свършена. Затова и напълно съм се отдал на Бог", обяви Моди в неделя пред новинарския канал NDTV, на който се позовава "Гардиън".

Премиерът, който се е запътил към трети си мандат и чака обявяването на резлутатите от изборите на 4 юни, добави, че Бог го напътства в мисията му, но не му открива по-голямата картина.

"Не открива картите си, само ме кара да правя неща. Не мога да се свържа с него директно, за да го питам какво ще е следващото", продължи с откровенията си Моди.

През досегашното си управление той вече изгради добре поддържан култ към личността си в индуистката националистическа управляваща Бхаратия Джаната партия като голяма част от поддръжниците ѝ не могат да назоват друг член на кабинета или кандидат за парламента освен Моди.

Партията активно налага индуизма във всеки аспект на обществения живот. При освещаването на храм в Айодхя през януари Моди, а не местните духовници, изигра основната роля по време на ритуалите.

Но се смята, че сега за първи път индийският премиер, който рядко дава интервюта и не е имал пресконференция  през десетте години на управлението си, говори за себе си като инструмент на божествена сила.

По-рано този месец Моди вече даде заявка, че е убеден в своята избранност. Във Варанаси той обясни, че докато майка му била жива, смятал, че тя го е родила. Но когато починала, след дълги размисли за всички свои преживявания, стигнал да извода, че е бил пратен от божествената сила.