Учени, използващи космически телескоп на НАСА, откриха пленителен свят.

Екзопланетата Gliese 12 b се намира на 40 светлинни години от Земята. Тя обикаля около звезда от типа "червено джудже".

Gliese 12 b е изключително близка до Земята и е умерено топла. Потенциално обитаемата планета би могла да бъде добро място за търсене на извънземен живот, твърдят учени, цитирни от уебсайта Лайв сайънс.

Размерите на екзопланетата са близо до тези на Земята, а самата тя се намира забележително близо до Слънчевата ни система. 

Извънслънчевата планета, или екзопланетата, с името Gliese 12 b, обикаля около малка и хладна звезда от вида "червено джудже", намираща се в съзвездието Риби. Годината ѝ трае едва 12,8 земни дни.

Обитаемата зона, известна още като „зоната на Голдилокс“, представлява обитаемото място около звездата, където не е нито твърде горещо, нито твърде студено, за да може там да има течна вода - критично условие за наличието на живот.

Важно е да се отбележи, че двата екипа, открили Gliese 12 b, все още не могат да кажат със сигурност дали откритата планета има атмосфера. Следователно засега не е напълно ясно дали тя може да бъде обитаема. Изследователите обаче засега проявяват известен предпазлив оптимизъм, посочва Лайв сайънс.

„Особено интересното е, че това е планета, която е наистина наблизо. Всъщност тя е една от най-близките до Земята транзитиращи планети“, обяснява Лариса Палеторп пред Space.com.

Палеторп е учен от Юнивърсити колидж Лондон и съ-ръководител на изследването, съвместно с астрофизичката от Университета на Южен Куинсланд Шишир Долакия.

„Тя или се намира в обитаемата зона на звездата си, или точно на ръба ѝ - така че може да е обитаема“, казва още Палеторп. „Gliese 12 b може да ни научи на много неща за това как се е развила и нашата собствена слънчева система“, добавя тя.

Сега научният екип ще проучи дали екзопланетата има атмосфера. Но по първоначални данни, ако има такава, то тя би била сравнително тънка. Вероятно е изненадващо, но липсата на плътна атмосфера всъщност е добра новина за перспективата планетата да бъде обитаема.

„Мисля, че Gliese 12 b ще ни научи на много неща за живота. Но засега не можем да кажем нищо със сигурност. Мисля, че това е много вълнуващо и определено трябва да очакваме с нетърпение да излязат още изследвания за Gliese 12 b", обобщава очакванията Лариса Палеторп.

Изследванията за екзопланетата бяха публикувани в четвъртък (23 май) в The Monthly Notices of the Royal Astronomical Society и The Astrophysical Journal Letters.