Централната избирателна комисия (ЦИК) взе решение да се свалят билбордове в София и Пловдив с лика на експремиера Николай Денков и водачите на ГЕРБ и ДПС, съответно, Бойко Борисов и Делян Пеевски.

На предизборните пана има три снимки – на Денков, който е кандидат за депутат от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), както и на Борисов и Пеевски – последните двама „залепени“ един до друг. Изписан е и въпрос: „Какъв искате да бъде вашият премиер“. Като вариантите, изглежда, са или да е Денков, или да са Борисов и Пеевски.

Жалба срещу билборда е подал административният секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов, стана ясно от изказване на докладчика по точката, която бе обсъдена днес в ЦИК, Елка Стоянова.

Паунов е недоволен единствено от използването на лика на Бойко Борисов. Това било неправомерно, като се уронвал и престижът на лидера на ГЕРБ.

Изглежда, последва неформално обсъждане на казуса, защото за няколко минути микрофоните в ЦИК бяха изключени. Официално обаче никой не направи коментар. Последва директно гласуване, при което с 12 „за“ срещу един „против“ бе одобрено предложението на Елка Стоянова за установяване на нарушение, за което ще бъде издаден съответен акт за санкция срещу Николай Денков. Бе прието и да се възложи на областните управители в София и Пловдив да свалят билбордовете.

„Против“ решението бе единствено Цветозар Томов. Той обаче не изложи аргументи.

Решението на ЦИК може да се обжалва в съда.