„Тази изнервеност, тази кална кампания, която виждате, е просто предсмъртният писък на г-н Пеевски, защото все повече ще става ясно, че с него на врата нито ГЕРБ, нито ДПС ще могат легитимно и устойчиво да упражняват властта в България, да формират стабилно правителство и да бъдат партньори на европейците.“

Това каза депутатът от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) и един от лидерите в коалицията Христо Иванов пред репортери в Народното събрание. Той отговори на поредните атаки по негов адрес от страна на съпредседателя на ДПС Делян Пеевски.

Днешните думи на Пеевски били „поредната интрига“ и „купища лъжи“.

Припомняме, че според водача на ДПС колегата му Христо Иванов бил казал: "Аз искам да стана президент, имам нужда от подкрепата на ДПС за това. Важно е да ликвидирам ПП и да бъда единствен лидер на дясното, след това да мога да стана президент. Предлагам, г-н Пеевски, Вие да бъдете премиер".

Иванов отговори на твърденията така:

„...Г-н Пеевски няма да престане да ме атакува, понеже съм свидетел на неговите изключително унизителни опити, заставайки буквално на четири крака, да се моли на всички хора, които смята, че имат нещо общо и някаква връзка с Америка, по всякакъв начин да излезе от списъка на санкционираните по „Магнитски“. В името на което и гласува промени в Конституцията, които в частта "Съдебна власт" разклащат неговия контрол върху съдебната власт и са му неизгодни. Както го предупреждавах, той не излезе от списъка по „Магнитски“ и няма да излезе от списъка „Магнитски“ и заради тази причина. Най-малкото, няма да стане премиер на България никога. И не може да стане премиер на България и ще става все по-неудобен, включително за тези, които го инсталираха в ДПС.“

Христо Иванов, който е и лидер на партия „Да, България“, имал възможност да се кандидатира за президент, но отказал:

„Мога да ви уверя, че никога, нито за секунда не ми е минавало през ум да се кандидатирам за подобен пост.“

Според него коалицията ПП-ДБ е стабилна, защото имала ясна казуса – Пеевски да не консумира повече власт.

Съпредседателят на ДПС щял да продължи да го атакува, защото се чувствал употребен и измамен в очакванията си, че ще бъде изваден от списъка „Магнитски“.

По повод разпространения вчера запис с гласове на представители на партия „Продължаваме промяната“ лидерът на „Да, България“ заяви, че съставните формации от коалицията търсели сами как да финансират предизборните кампании.

Според Христо Иванов следва да се възстанови старата система за публично финансиране на политическите сили, която била разрушена благодарение на „Има такъв народ“.