Израелски танкове достигнаха днес центъра на град Рафах за първи път, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Танковете са забелязани до джамията „Ал Ауда“ в центъра на Рафах, съобщиха свидетелите. Израелските военни съобщиха, че войските им продължават да действат в района на Рафах, но не коментираха съобщенията за напредване в центъра на града, уточни Ройтерс.

През нощта Израел продължи да обстрелва града с авиация и танкове, съобщиха жителите. ЦАХАЛ не спират настъплението си въпреки международното недоволство от атаката в неделя, което предизвика пожар в палатков лагер и уби най-малко 45 палестинци, повече от половината от които деца, жени и възрастни хора.

След този удар поне още 26 души са убити от израелски удари в Рафах, съобщиха представители на анклава, управляван от бойци на „Хамас“.

Израелските танкове са продължили към западните квартали и са заели позиции на хълма Зуруб в западен Рафах. Свидетели съобщават за сражения между израелски войници и бойци на „Хамас“ в района.

Свидетели в Рафах твърдят, че израелските военни са докарали бронирани машини с дистанционно управление и че няма следи от военнослужещи в тях или около тях. Израелските военни не отговориха веднага на тези твърдения, предаде Ройтерс.

Откакто Израел започна настъплението си в Рафах и пое контрола над граничния пункт с Египет преди три седмици, танковете са навлезли в някои от източните квартали, но все още не са навлезли в града с пълна сила.